Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varsel inom livsmedelsindustrin tredubblades

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 03.00
"Effektiv metod skära i antalet sysselsatta"
(2:04 min)
1 av 2
Stigande råvarupriser gör att svenska livsmedelsföretag nu känner sig pressade att göra sig av med folk, enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Foto: Annika af Klercker/Scanpix
2 av 2
Källa: Arbetsförmedlingen

Antalet personer som varslats om uppsägning inom den svenska livsmedelsindustrin har nära tredubblats under årets sju första månader jämfört med samma period förra året.

Det här beror enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen på stigande råvarupriser, som gör att svenska livsmedelsföretag nu känner sig pressade att göra sig av med folk.

– Vi har en betydligt snabbare neddragning av personal än det normala under den senaste 20-årsperioden, säger Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal.

Mellan första januari och sista juli i år varslades 1 460 personer om uppsägning från den svenska livsmedelsindustrin, enligt siffror från Arbetsförmedlingens varselstatistik. För samma period förra året var motsvarande siffra 552 personer.

Ökningen är större än på länge, menar bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen, som anser att stigande råvarupriser är den främsta orsaken till det här. Svenska företag börjar alltså bli oroliga för priserna på råvarumarknaden.

Vete-, majs- och sojapriserna har stigit rejält på grund av torka som gett dålig skörd i många länder i år. Priserna på alternativa råvaror påverkas de med. Många livsmedelsföretag berörs av den senaste tidens utveckling, säger Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen. Han har nyligen fått tillbaka en enkät han skickat ut till 200 svenska företag, från bröd- och mejeriföretag till konservproducenter.

130 företag av dessa, som tillsammans omsätter 80 miljarder, svarade.

– Man är oroad över framtiden och kostnadstrycket man möter på råvarumarknaden. Man måste vidta steg för att balansera de här ökade kostnaderna, och då är att skära i antalet sysselsatta en effektiv metod, säger Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".