Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Framtidens företag måste behålla tillverkningen"

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 19.25
"Omöjligt att separera forskning och utveckling från produktion"
(3:09 min)
I USA har sex miljoner jobb inom tillverkningsindustrin försvunnit de senaste tio åren. I Sverige och i andra avancerade ekonomier, ser det ut på ett liknande sätt. Foto: Scanpix.

Miljontals jobb inom industrin har under senare år flyttas till lågkostnadsländer, men den trenden kommer att förändras, tror Suzanne Berger, en av världens främsta forskare på området. Hon tror just att det är inom tillverkningen som framtiden finns.

– De senaste 25 åren har vi sett att framgångsrika företag som växt fram i USA, som Cisco och Qualcom, har fokuserat på att forska och utveckla teknik, design och distribution. Men tillverkningen har skett någon annanstans, oftast i Asien, för att utnyttja den billiga arbetskraften. Men den tiden är snart förbi, säger Suzanne Berger, professor vid MIT i Boston.

Hon är en av världens främsta experter på forskning om hur framtidens ledande företag ser ut. Svaret på frågan kan kopplas till frågan om var framtidens jobb skapas. Därför är intresset enormt, både hemma i USA och utomlands.

Hon har varit inbjuden hos president Barack Obama, och i dagarna är hon i Sverige.

– Vi står nu inför en ny industriell tid. Kina växer och börjar nu att tillverka och utveckla avancerade produkter. Det räcker inte att bara forska och utveckla och låta andra producera. De företag som blir framgångsrika, är de som behärskar även tillverkningen.

– Nya industrier växer fram inom bio-, nano- och energiteknik och i dessa branscher blir det svårt, kanske till och med omöjligt att separera forskning och utveckling från produktion. Allt är i stället integrerat. Företagen som behärskar hela processen blir ledarna.

I dag kan ett företag utveckla en prototyp, men sedan måste de kanske bege sig till Kina för att kunna producera den i en takt så att den når marknaden i tid. Vi har tappat kunskaper, det finns ett hål i vårt industriella ekosystem, anser hon. Massor av innovationer floppar eller försvinner på grund av just glappen mellan utveckling och tillverkning.

För företagen handlar det om att överleva. För samhället ligger utmaningen i hur man kan få ut mer av forskningen.

– Innovativa är vi, men sedan saknas långsiktigheten.

I USA har sex miljoner jobb inom tillverkningsindustrin försvunnit de senaste tio åren. I Sverige och i andra avancerade ekonomier, ser det ut på ett liknande sätt. Svaret på utflyttnigen av jobb har varit att satsa mer på forskning och skapa förutsättningar för nya innovationer.

Men en ny produkt betyder inte automatiskt att det skapas särskilt många nya jobb om inte produkten tillverkas här och särskilt inte om ett utländskt företag köper patentet.

Men hur många jobb blir det – en modern fabrik är inte sällan en lokal sprängfylld med robotar och datorer, och få anställda?

– Så kan man inte räkna, säger Suzanne Berger och berättar om ett företag som säljer rör och tankar till biotechindustrin. Man skulle kunna säga att de bara knycklar plåt, men myndigheterna har stränga föreskrifter om standarder och normer på utrustningen eftersom den används i läkemedelsproduktion.

– Att företaget själv tillverkar utrustningen gör att de anställda har kunskaper om hur de kan reparera den, vilket utgör i dag hälften av företagets omsättning. Hade produktionen varit i Asien, så hade troligen den delen av affärsrörelsen inte funnits.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".