Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norska Stortinget samlas för debatt om 22 juli

Uppdaterat tisdag 28 augusti 2012 kl 11.00
Publicerat tisdag 28 augusti 2012 kl 09.48
"Befolkningen väntar sig en ursäkt"
(5:25 min)
Norges statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Holm Morten/Scanpix.

I dag samlas Stortinget för ett extrainsatt möte med anledning av den massiva kritiken mot polis och myndigheter i samband med terrorattentaten den 22 juli förra året. Kyrre Nakkim, politisk redaktör på NRK, säger att norrmännen kan räkna med en ursäkt från statsministern.


Under dagen har först Norges statsminister Jens Stoltenberg talat, därefter ska justitieministern hålla en redogörelse för vad hon anser gick snett den 22 juli. Därefter blir det en debatt där oppositionen får en chans att gräva vidare och ställa frågor till de två politiska ledarna om vad som gick snett den 22 juli.

Kyrre Nakkim, politisk redaktör på NRK, sa tidigare i morse att en ursäkt är att vänta från norske statsministern.

– Det måste han göra för att inte drabbas av misstroendevotum eller något annat. Både Stortinget och befolkningen förväntar sig att statsministern nu erkänner att mycket gick galet och tar ansvaret för det, säger han i P1-Morgon.

Och ursäkten kom. Stoltenberg konstaterade att kommissionen pekat ut tre mycket allvarliga fel i sin rapport: Att gatan utanför regeringskvarteret borde ha varit stängd, att gärningsmannen kunde ha gripits tidigare och att säkerhetsarbetet inte räckte till.

– Detta ber jag om ursäkt för.

Han stack inte heller under stol med att bristen på beredskap i Norge var chockerande.

– Låt mig erkänna en sak inför Stortinget. Kommissionen har dokumenterat brister i norsk beredskap och beredskapskultur som är mer omfattande än jag var förberedd på, konstaterade statsministern.

Men Kyrre Nakkim på NRK hade också väntat sig en ursäkt för att myndigheterna inte klarade av att utvärdera sig själva i efterhand. Någon sådan framfördes aldrig.

– Det var först när vi fick 22 juli-kommissionens rapport som vi fick veta sanningen om händelseförloppet den dagen. Före dess hade olika myndigheter undanhållit information, säger Nakkim.

Han tror att den efterföljande debatten främst kommer att fokuseras på var besluten fattades den dagen, och av vem. Frågorna alla vill ha svar på är varför flera förslag från Stortinget inte hade genomförts. Bland annat fanns beslut på att en polishelikopter skulle vara i beredskap dygnet runt, men det fanns inte.

– Man vill också veta varför polisen hade så dåliga internet och kommunikationssystem, som gjorde att de inte kunde kommunicera med varandra.

– Eller varför inte nödnätet, alltså radiosambandet, fungerade, för det var det som var avgörande för att det gick snett den 22 juli. Det var anledningen till att man inte fick stoppat Anders Behring Breivik innan han begav sig till Utöya.

Men oppositionen har en svår balansgång att gå i Norge just nu. Jens Stoltenberg och hans parti var samtidigt offren den 22 juli. Anders Behring Breivik har alltid varit tydlig med att terrorattentaten var ett politiskt angrepp på Arbeiderpartiet och dess ledare.

– Stoltenberg framstod som en tydlig, stark och samlande ledare efter 22 juli, och om befolkningen tror att oppositionen bara är ute efter att kritisera Stoltenberg för att gagna sig själv, kan det få motsatt effekt, säger Kyrre Nakke, och tillägger att Stoltenberg må ha mist lite av sin popularitet, men att Arbeiderpartiet står fortsatt starkt.

Och på frågan om Stoltenberg bör avgå säger fortfarande 70 procent av befolkningen att han inte bör göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".