Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingar i fokus på Miljöpartiets kommundagar

Uppdaterat lördag 6 oktober 2012 kl 14.55
Publicerat lördag 6 oktober 2012 kl 12.10
Vill att barnkonventionen blir lag i Sverige
(2:01 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Miljöpartiet vill ha nya regler för flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige. Partiet föreslår att kommunerna inte ska kunna säga nej till att ta emot barnen, och vill att lagen skrivs om. Det sa språkröret Åsa Romson i sitt öppningstal på partiets kommundagar i Linköping.

– Det är rimligt att alla kommuner ser det som en del av sitt kommunala uppdrag att ta hand om ensamkommande flyktingbarn. Jag tror också att omhändertagandet blir bättre om vi sprider det och alla kommuner känner att det är en del av deras gemensamma ansvar, säger Åsa Romson.

När Miljöpartiet inledde sina kommundagar i Linköping i dag lade man fokus på flyktingpolitiken.

I sitt invigningstal nämnde Åsa Romson 15-årige Ali som sydde ihop sin mun när han hotades av utvisning som ett exempel på vad hon menar är en inhuman migrationspolitik.

– Ali hade ju sytt ihop sin mun, han hade utsatts för övergrepp i Italien och då är det direkt olämpligt att han skickas tillbaka till Italien av de här formella skälen, särskilt som EU-reglerna också tillåter en flexibilitet. Det har Sverige blivit kritiserat för, sade Romson.

2010 skrev Miljöpartiet på en migrationspolitisk överenskommelse med regeringen men nu ställer partiet flera nya krav.

Samtidigt som det inte längre ska vara möjligt för kommuner att säga nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn vill man ge kommunerna mer pengar för mottagandet av ensamkommande barn, och ge länsstyrelserna en tydlig roll för att samordna mottagandet.

Förutom det vill Miljöpartiet att barnkonventionen ska bli lag i Sverige, något som tidigare varit  partiets ståndpunkt, men som man inte drev i överenskommelsen 2010.

Åsa Romson tror att några av kraven kan bli verklighet under nästa riksdagsår.

– När det gäller att barnkonventionen ska bli lag och därmed en integrerad del av asylprocessen, är det ett krav som flera partier delar, men där ligger regeringen på efterkälken med utredningar och annat.

Ska det tolkas som att ni skärper tonen mot regeringen när ni ställer nya krav?

– Vi höjer samtalsklimatet i Sverige när det gäller en human flyktingpolitik, men också när det gäller integration och synen på invandrare i Sverige, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".