Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Poliser låter bli att anmäla fel och brister

Publicerat tisdag 9 oktober 2012 kl 04.15
Forskare: Det gäller att hålla upp en fasad
(2:23 min)
Många avstår från så kallade tillbudsrapporter. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Poliser undviker att göra internanmälningar för att inte uppgifter om olika fel och brister inom myndigheten ska komma ut till massmedia, det vittnar flera huvudskyddsombud hos polisen om för Ekot. Det leder till att arbetsmiljöarbetet hos polisen blir lidande.

Mikael Kandelin är polisens huvudskyddsombud i Västmanland:

– Poliser skriver många gånger om misstag de själva har begått, och kommer det sedan ut i massmedia så är det inget roligt att skriva längre så då slutar de skriva helt enkelt.

Ekot har varit i kontakt med flera av polisens huvudskyddsombud runt om i landet, och alla vittnar om samma sak: Många poliser undviker att anmäla fel och brister inom myndigheten i så kallade tillbudsrapporter, för att inte uppgifterna ska komma ut i media.

Enligt huvudskyddsombuden handlar det bland annat om att enskilda polismän inte vill att egna misstag ska komma fram eller att olika tekniska brister ska bli kända. I vissa fall ska dessutom polisledningen uppmana polismän att inte anmäla för att inte känslig information om verksamheten ska riskera att bli offentlig.

Polisens tillbudsrapporter är en offentlig handling, det fastslogs av Högsta förvaltningsdomstolen för drygt ett år sedan efter att nyhetsbyrån Siren drivit en process mot polisen.

Sedan den domen har Siren spridit internanmälningar som är av allmänintresse till media. Däremot döljs ofta uppgifter som namn och personnummer på poliserna, men enligt polisens huvudskyddsombud som Ekot talat med upplever poliserna ändå att uppgifterna som kommer ut till media är för omfattande.

Stefan Holgersson vid Linköpings universitet har forskat om polisens arbetssätt, och han menar att rädslan för att internanmälningar når media är en del i en rådande kultur:

– Det här problemet med tillbuden är ett exempel som går i linje med att inte redovisa hur verksamheten fungerar. Det gäller att bygga upp en fasad och hålla den. Budskap som en av Sveriges högsta polischefer gick ut med i måndags visar tydligt att det är ett hot om media får tag i det.

Elisabeth Bjar är HR-chef hos Rikspolisstyrelsen, hon menar att man de senaste åren sett en ökning av antalet tillbudsrapporter, men tror ändå att det kan vara många poliser som undviker att anmäla. Hon säger så här om huvudskyddsombudens uppgifter:

– Det ser jag ju väldigt allvarligt på. Att ha information om tillbud och arbetsskador är en förutsättning för att vi ska kunna jobba med rätt åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".