Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hackare kan få strängare straff

Publicerat onsdag 10 oktober 2012 kl 03.03
"Reglerna vi har är utformade för en annan tid"
(2:22 min)
1 av 2
Maxstraffet för dataintrång är i dag två års fängelse. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix.
2 av 2
Justitieminister Beatrice Ask.

Det kan bli strängare straff för den som gör sig skyldig till dataintrång och andra former av angrepp mot informationssystem. En pågående utredning om it-relaterad brottslighet kommer nu även få till uppgift att se om det finns ett behov av att skärpa straffen för dessa typer av brott, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

– Vi ser ju att det är en trend att angreppen mot företag, banker och myndigheter blir allt allvarligare. De regler Sverige har är utformade för verksamheter i en annan tid, säger Beatrice Ask.

Förra året anmäldes omkring 3 000 fall av dataintrång. Det är allt från exempelvis sjuksköterskor som utan anledning läst patientjournaler, ungdomar som tar sig in på andras Facebooksidor till den typen av angrepp på myndigheters och företags hemsidor som vi har sett den senaste tiden. 

Men det är sällan som någon fälls för aktioner mot myndigheter och företag likt de som gruppen Anonymus antas ligga bakom. Ändå är det viktigt att skärpa straffen, tycker Beatrice Ask.

– Vi måste på olika sätt mobilisera resurser för att se till att vi dels skyddar oss bättre, dels att vi markerar hur allvarligt samhället ser på den typen av attacker som ju undergräver det moderna samhällets funktion.

Enligt Anders Ahlkvist, som är it-brottsspecialist på Rikspolisstyrelsen, handlar det inte enbart om att markera - maxstraffet på två års fängelse för dataintrång är också ett hinder, anser han. Exempelvis begränsar det på vilket sätt polisen får spana och det är svårt att häkta någon som är misstänkt för ett brott som har ett så lågt straffvärde.

En straffskärpning skulle därför kunna fälla fler, tror Anders Ahlkvist.

– Det ena är att vi skulle kunna använda hemliga tvångsmedel, alltså hemlig övervakning av elektronisk kommunikation.

– Det andra är att vi skulle få lättare att ha ett umgänge med andra länders rättsvårdare för att få ut information, alltså begära internationell rättshjälp. Man kanske inte ska ha någon övertro på att vi ska kunna lösa varje enskilt fall, utan det här är ett mycket mer långsiktigt arbete och ett internationellt samarbete för att få fast de som ligger bakom det här, säger Anders Ahlkvist på Rikspolisstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".