Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Svensk aktivist hemma efter Ship to Gaza-aktion

Publicerat måndag 22 oktober 2012 kl 21.07
Uppdaterat måndag 22 oktober 2012 kl 22.11
"Jag var inte rädd, jag var bara otroligt chockad"
(1:59 min)
1 av 2
Maria-Pia Boëthius landade på måndagskvällen på Arlanda. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
Maria-Pia Boethius möttes av Victoria Strand från aktionsgruppem Ship to Gaza och av exmaken Jan Lindström. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
2 av 2
Maria-Pia Boethius möttes av Victoria Strand från aktionsgruppem Ship to Gaza och av exmaken Jan Lindström. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio

Sent måndag kväll kom den första av de svenska fredsaktivisterna från Ship to Gaza hem till Sverige, efter att ha släppts av de israeliska myndigheterna. Det var Maria-Pia Boëthius, författare och journalist, som berättar om en krigsliknande situation när fartyget Estelle bordades på internationellt vatten.

– Det kom fem stora krigsfartyg och minst 20 små landsättningsbåtar, 500 soldater skulle jag tro. Fullskaligt krig emot en liten tremastad segelskuta med 30 fredsaktivister ombord, säger Maria-Pia Boëthius.

Hon visar upp flera blåmärken på armar och ben och berättar att hon försökte undsätta en av de svenska besättningsmännen som misshandlades av soldaterna. Då blev också hon attackerad av elpistoler.

– Ja, de använde vapen, elpistoler, och sen så bröt de armarna bakåt. Det var det ondaste jag någonsin varit med om.

Hur mår du i dag?

– Jag är djupt omskakad, men jag skulle aldrig velat vara utan den här upplevelsen. När man hamnade därinne i cellen, ett råtthål utan dess like, så tänkte jag att såhär har de det i Gaza. Ständigt förödmjukade och instängda på det här fasansfulla sättet av människor som är arroganta och hånfulla.

Den svenska gruppen förhördes hela natten till söndagen och fördes sedan till ett fängelse. Enligt Mats Samuelsson, vid utrikesdepartementets presstjänst, har den tidigare israeliske medborgaren Dror Feiler återförenats med den svenska gruppen sedan åtalet mot honom lagts ner.

De tio svenskarna befinner sig ni i en ort nära Tel Aviv. Personal från den svenska beskickningen kommer att träffa svenskarna imorgon. Frågan om huruvida en formell protest ska lämnas in till Israel, mot behandlingen av Ship to Gaza-aktivisterna, har diskuterats på UD under dagen men något beslut är ännu inte fattat.

Maria-Pia Boëthius ska nu vila ut efter strapatserna men trots den omilda behandlingen var hon aldrig rädd.

– Jag var inte rädd, jag var bara otroligt chockad över ett fullskaligt krig mot en liten båt. Att de skulle borda oss, det hade jag väl tänkt var möjligt och att vi inte skulle komma till Gaza.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".