Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya flyganfall mot Gaza - ingen vapenvila i sikte

Uppdaterat fredag 16 november 2012 kl 08.13
Publicerat fredag 16 november 2012 kl 05.30
Israel säger sig känna stöd från omvärlden
(1:59 min)
1 av 2
Palestinska brandmän släcker en eld efter ett flyganfall i Gaza. Foto: Marco Longari/Scanpix.
2 av 2
En kvinna fotograferar ett israelisk stridsfordon nära gränsen till Gaza. Foto: Ariel Schalit/Scanpix.

Israeliskt stridsflyg har under natten och morgonen genomfört flera attacker i Gaza. Samtidigt rapporteras att Israel förflyttar marktrupper mot gränsen till Gaza och det kan vara ett tecken på en kommande markoffensiv. Men under några timmar i dag kommer den israeliska offensiven att avbrytas, när en egyptisk delegation besöker Gaza, rapporterar Reuters.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu befann sig i Tel Aviv i går kväll när flyglarmet gick i staden, för första gången sedan Gulfkriget 1991.

Netanyahu och hans medarbetare fördes i säkerhet och enligt israeliska källor hade Israels ledning tagit risken för raketer mot Tel Aviv med i beräkningen, när operationen i Gaza inleddes.

Gazas barn har upplevt ytterligare en terrornatt med bombexplosioner och panik. Dödssiffran har stigit till 19 och sjukhusen är fulla av skadade.

Men just nu står inte vapenvila på agendan, sa en högt uppsatt israelisk regeringstjänsteman till nyhetsbyrån Reuters. Israel kommer att fortsätta attackerna mot Gaza tills Hamas ber om en vapenvila.

Israel säger sig känna stöd från omvärlden för sin rätt att försvara sig mot raketbeskjutning. Men den största diplomatiska utmaningen ligger i grannlandet Egypten, där Israel inte längre har Mubarak att luta sig mot.

Egypten har kallat hem sin Israel-ambassadör i protest, president Mursi har kallat Israels aggression oacceptabel, och i dag åker Egyptens premiärminister till Gaza för att visa sin solidaritet med det palestinska folket, ett besök som hade varit otänkbart under Mubarak.

Samtidigt säger sig Egypten vara berett att medla. Det muslimska brödraskapet som styr Egypten står Hamas mycket nära.

Men Egypten slits samtidigt mellan att visa sympati för Hamas och behovet att upprätthålla relationerna till Washington och uppträda som en ansvarsfull stat.

Egypten har inga planer på att riva fredsavtalet med Israel från 1979, men Egyptens nya president, Mursi, tar inte ordet Israel i sin mun när han talar offentligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".