Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagen beslutade öppna PKU-registret

Publicerat lördag 8 januari 2005 kl 12.00
Riksdagen antog lagändring om PKU-registret.

Uppdaterad 12:00
Riksdagen beslutade på lördagen enhälligt om en lagändring som ska göra det lättare för polisen att identifiera de svenska barn som omkommit i flodvågskatastrofen i Sydostasien.
 

Under en begränsad tid ska det vara möjligt att få ut ett DNA-prov från det så kallade PKU-registret som omfattar alla som fötts i Sverige sedan mitten av 1970-talet.

Talmannen Björn von Sydow inledde med att påkalla en tyst minut för dem som omkommit i Sydostasien.

Ingen remissrunda
Socialutskottet som förberett lagändringen har arbetat snabbt och riksdagen var extrainkallad på lördagen. Lagrådet har riktat kritik bland annat mot att det inte gjorts någon regelrätt remissrunda. Socialutskottets ordförande Ingrid Burman förklarade det för riksdagen.

– Vi har vägt nyttan och behovet av att underlätta identifieringsarbetet mot det berättigade kravet på ett mer traditionellt beredningsförfarande som bland annat innebär en remissomgång och den tidsutdräkt på veckor eller månader som det skulle innebära. I den avvägningen har vi prioriterat att nu föreslå en lagändring, sa hon.

Ingen hade något an invända
Syftet är att anhöriga snabbt ska få besked om avlidna. De flesta riksdagsledamöter var på plats på lördagen och ingen hade något att invända mot förslaget.

– Under överläggningarna har endast framförts ett yrkande, nämligen utskottets förslag. Bifalles detta, frågade talman Björn von Sydow och riksdagsledamöterna svarade ja.

När polisen begärde ut Mijailo Mijailovics blodprov från PKU-registret för att binda honom till mordet på Anna Lindh var det många som upprördes och 500 svenskar begärde att få sina prov förstörda.

Tror inte på protester
Men statsrådet Ylva Johansson tror inte att det kommer att bli så i det här fallet.

– Nej, jag tror att detta är ett helt annat läge. Detta handlar om att man när det finns en person som är saknad, kanske ett barn, och när man tror att man har funnit barnet avlidet att man då ska kunna säkerställa att det verkligen är det här barnet och inte någon annan person. Därmed kan man genomföra en begravning och inleda sorgearbetet. Jag tror att alla tycker att detta är ett sådant syfte att man är beredd att godkänna en använda den här typen av prover.

Lagändringen ska vara tillfällig och gäller i ett och ett halvt år. Och det ska bara vara möjligt att hämta prover ur PKU-registret för att identifiera avlidna efter stora olyckor eller katastrofer.

Begränsat användningsområde
Det kommer inte att kunna användas för att lösa brott eller för några andra syften, säger socialutskottets ordförande Ingrid Burman.

– Nej, det har varit en av de tydligheter som socialutskottet har eftersträvat att skapa i den här lagstiftningen. Det är ett mycket, mycket begränsat användningsområde och lagen är temporär, säger hon.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".