Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Telia Sonera byter ut det fasta telefonnätet

Publicerat lördag 29 december 2012 kl 13.40
"Rimligt att kunna sitta inomhus och ringa"
(2:14 min)
Telefonjack är snart ett minne blott i omkring 70 av landets kommuner. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Telia Soneras nedmontering av det fasta telefonnätet möter stark kritik från både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det finns en stark rädsla för att telefonnätet ska försämras i vissa delar av landet.

– För det första tycker jag det är rimligt att alla ska kunna sitta inomhus och ringa. Men det är också viktigt att man ska kunna ha en näringsverksamhet och då är det viktigt att man kan kommunicera med omvärlden, säger Bodil Caballos (MP), som är rädd för att avvecklingen av det fasta telefonnätet kan isolera både boende och företag på landsbygden.

För tre år sedan började Telia Sonera att avveckla fasta telefonnät i omkring 70 av landets kommuner. Det är i kommuner där de fasta näten börjar bli ålderstigna och i behov av renoveringar. Samt att det saknas adsl och stationerna är små.

Totalt kommer avvecklingen att beröra 50 000 av Telia Soneras kunder och arbetet ska vara slutfört 2015. Kunderna får en dosa som de kan koppla in sina gamla telefoner i. Telefonsamtalen kommer att gå via radiovågor i stället för genom koppartråd.

Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har i flera motioner framfört skepsis över den avveckling av koppatråd som Telia Sonera nu genomför. Bodil Caballos, bor själv i Axmarbruk i Gästrikland, som ska få det fasta nätet avvecklat.

– Det är dålig täckning på vanliga mobiltelefoner, så ska jag vara säker på att kunna prata måste jag gå ut i trädgården. Och det tycker inte jag är acceptabelt.

Telia Soneras kommunikationsdirektör Björn Berg menar att farhågorna är kraftigt överdrivna. Han menar att en vanlig mobiltelefon inte kan jämföras med den utrustning som varje hushåll kommer att få när de fasta telefonerna avvecklats.

– Det är skillnad på en handhållen mobiltelefon och den här utrustningen som vi sätter ut hos kunden. Den består av en dosa på väggen och sedan sätter man dit en yttre antenn, som riktas mot en mobilmast. Det går inte att jämföra med en vanlig handhållen mobiltelefon, det är en enorm skillnad, säger han.

Totalt är 4,5 miljoner av landets hushåll kopplade till det fasta telefonnätet. Enligt Björn Berg kommer de flesta att få behålla de fasta näten och det finns inga planer på att byta ut koppatråden mot radiovågor överallt.

– Telestationer som är utbyggda för bredband där vi levererar adsl-teknik, kommer inte att blir berörda. Där kommer koppartråden fortfarande att användas, säger Björn Berg.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".