Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera kommuner vill inte ta emot flyktingar

Publicerat måndag 21 januari 2013 kl 06.13
"De kan ju ta emot dem på andra ställen"
(1:41 min)
Migrationsverket i Solna. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Trots att Migrationsverket vädjar till Sveriges kommuner att ta emot fler flyktingar 2013 finns det fortfarande kommuner som inte vill ta emot några. En rundringning som Ekot har gjort visar att 18 kommuner inte har någon överenskommelse om att ta emot flyktingar.

Lejdi da Silva bor i skånska Burlöv, en kommun som för en dryg månad sedan tog beslut om att inte ta emot flyktingar i år.

– Det tycker jag är bra. De kan ju ta emot dem på andra ställen.

Hennes mamma och morföräldrar flydde till Sverige för 50 år sedan.

– Det är ingen fara att Sverige tar emot flyktingar men just i Burlöv och i Malmö är det för många, säger hon.

18 kommuner, inklusive Burlöv, har ingen överenskommelse om att ta emot flyktingar, visar Ekots rundringning till landets länsstyrelser. Det är ungefär samma kommuner som de senaste åren och de flesta av dem finns i Skåne. Där har sju kommuner av länets 33 inte någon överenskommelse om att ta emot flyktingar.

Helsingborgs kommun har ingen överenskommelse sedan cirka fem år tillbaka.

– Tyvärr ser vi ett ackumulerat utanförskap bland helsingborgare som har en annan bakgrund. I dag har tyvärr över hälften av våra försörjningsstödshushåll bakgrund utanför Norden, säger Christian Orsing (M), kommunalråd i Helsingborg.

– Det gör att vi känner att vi i första hand har ett moraliskt åtagande gentemot dem som redan finns i Helsingborg och lever i ett utanförskap här, innan vi gör åtaganden mot nya individer, säger Christian Orsing.

Enligt Migrationsverket kommer det att behövas dubbelt så många platser ute i kommunerna de närmaste åren, jämfört med i fjol, för att kunna möta den ökande flyktingströmmen. Prognoser från Migrationsverket visar att omkring 54 000 personer väntas söka asyl i Sverige under 2013. Det är cirka 10 000 fler än förra året och mer än dubbelt så många som 2011. Omkring en tredjedel av de asylsökande väntas få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Ju färre kommuner som tar emot flyktingar, desto färre platser finns det att anvisa flyktingarna till.

– Konsekvensen för den enskilde sökande och för Migrationsverket är ju att det finns ett stort antal, i dagsläget nästan 5 000 personer, med uppehållstillstånd i Sverige som inte kommer ut till en kommun. De personerna måste ju fortsätta att bo i våra asylboenden vilket i sin tur leder till att vi inte har tillräckligt med platser för de asylsökande, säger Fredrik Bengtsson, som är presschef på Migrationsverket.

Men att det är 18 kommuner som inte har någon överenskommelse, hur stor skillnad hade det gjort?

– Det vill jag inte spekulera i. Allt handlar om att vi har krig i Syrien, vi har oro i både Afghanistan, Somalia och Eritrea. Det i sin tur gör att det är väldigt många människor som kommer till Sverige eftersom de är i behov av skydd. De beviljas också skydd i Sverige och då måste alla delar av kedjan fungera annars blir det inte bra.

Kommuner som saknar överenskommelse om att ta emot flyktingar

Rättvik

Katrineholm

Hammarö

Töreboda

Karlsborg

Tjörn

Tidaholm

Öckerö

Lekeberg

Laxå

Askersund

Bjuv

Helsingborg

Höganäs

Klippan

Skurup

Vellinge

Burlöv

Källa: Länsstyrelserna i Sverige

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".