Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stefan Löfven: "Måste vara skolplikt för alla"

Uppdaterat onsdag 30 januari 2013 kl 17.20
Publicerat onsdag 30 januari 2013 kl 16.30
Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor och partiledare Stefan Löfven under presskonferensen på onsdagen. Foto: bengt Hansell/Sveriges Radio

Socialdemokraternas partistyrelse föreslår att gymnasieskolan ska göras obligatorisk, att alla ungdomar måste gå gymnasiet tills de blir 18 år. Partiledaren Stefan Löfven säger att det är nödvändigt med tanke på att arbetsmarknaden kräver välutbildade ungdomar.

– Vi ser att prognoserna för arbetslösheten blir högre och högre för dem som inte har gymnasieutbildning, det är för ungdomarnas möjligheter och det är för landets möjligheter att skapa välfärd, säger Stefan Löfven.

En skolplikt som i grundskolan, det betyder att kommuner kan vitesförelägga föräldrar när eleverna inte går till skolan?

– Framför allt är det trycket på skolan och utbildningsanordnarna. I dag har vi utbildningsplikt till och med grundskolan och då inser alla om någon kille eller tjej är på väg därifrån så gör man allt för att hon eller han ska komma tillbaks.

– Men i gymnasieskolan så konstaterar man bara att "Ja, nu försvann den". Och det är mycket dåligt för den individen. Då är det framför allt trycket på skolan och kommunen att då får man göra mer så att den här personen blir kvar. Men det är riktigt, det är skolplikt för alla och det måste faktiskt vara så, säger Stefan Löfven.

Det här förslaget ska nu behandlas på Socialdemokraternas partikongress i april, innan det blir en officiell del av partiets politik inför valrörelsen.

Inte riktigt alla elever ska omfattas av skolplikten, en del elever ska få undantag, de som nämndes på pressträffen i dag var ungdomar som idrottar och nyanlända från andra länder.

De flesta ungdomar börjar i dag något nationellt gymnasieprogram eller introduktionsprogram. Ungefär 7 000 elever hoppar av varje år.

Socialdemokraterna räknar med att avsätta 1 miljard till det här, första året. Pengar som bland annat ska användas till att ge hjälp och stöd till elever som behöver och på olika sätt göra skolorna bättre, så att färre elever slutar gymnasiet.

Stefan Löfven igen:

– Det ska vara som vi har på grundskolan i dag, med dispensmöjligheter för människor som behöver det.

Märet Öman på Twitter har frågat "Hur tänker ni när det gäller elever som inte orkar och klarar gymnasiet?"

– Det är det att se till att barn och ungdomar får de möjligheter de måste ha. Men vi vet att bara ha en grundskoleutbildning leder längre och längre bort ifrån arbetsmarknaden, då måste vi tillsätta resurser så att det inte blir så. Och då måste man bestämma sig. Är det gymnasieutbildning som gäller för alla och sen tillsätta resurser så att alla ges möjligheter utifrån sina individuella förutsättningar, att det är de ansträngningarna som ska till, säger Stefan Löven.

Utbildningsminister Jan Björklund är kritisk och säger att det går inte att lagstifta fram studiemotivation.

– Det är ett gigantiskt luftslott, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".