Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillbuden ökar på Migrationsverkets förvar

Publicerat måndag 4 februari 2013 kl 06.23
"Det är frågor om gruppdynamik"
(2:10 min)
Polisbil vid Migrationsverkets förvarsenhet Sagåsen utanför Göteborg. Foto: Erik Abel/Scanpix

Självmordsförsök, rymningar och hot har fördubblats på fem år på Migrationsverkets förvarsenheter, trots att antalet förvarsintagna har minskat under samma period.

20-åriga Salli från Ghana satt på förvaret i Märsta utanför Stockholm i två dygn eftersom hans identitet inte gick att styrka. Han höll sig mest på sitt rum hela tiden då han var rädd för dom andra förvarsintagna.

Salli sitter vid köksbordet på det tillfälliga asylboendet där han bor i väntan på besked om han får stanna eller inte i Sverige. Han berättar att det var jobbigt att se människor må så dåligt på förvaret. Han berättar att han hörde om en förvarsintagen som försökte ta sitt liv.

Förvaren är till för asylsökanden som ska utvisas, dom som misstänks ska gå under jorden och dom med oklar identitet.

Trots att antalet tillbud på förvarsenheterna runt om i landet har mer än fördubblats från 2008 till 2012, från 91 till 229 tillbud, har antalet förvarsintagna minskat under samma period.

Enligt tillsynsrapporterna har tillbuden ökat på alla områden. Självmordsförsök, bråk mellan asylsökande, skadegörelse, hot mot personal, rymningar och rymningsförsök har alla ökat markant.

I rapporterna kan man läsa om asylsökande som skär sig, stoppar rakblad i munnen, försöker överdosera tabletter eller hugger sig med sax i halsen.

Niclas Axelsson ansvarar för förvaren på Migrationsverket och säger att han ser allvarligt på att antalet händelser blivit fler trots att antalet förvarsintagna blivit färre

– Det kan vara flera faktorer som inverkar på det. Det är frågor om gruppdynamik, frågor om hur man ser på förvaren, när man ska anmäla och inte, som kan ha förändrats över tid också.

Hur kan incidenterna öka?

– Vi har inte det uppdraget eller det förhållningssättet att vi hela tiden följer efter eller bevakar de förvarsintagna. De ska kunna vistas så öppet som möjligt under den tiden de här även om de är frihetsberövade.

Salli vill inte ställa upp med hela sitt namn eller på bild för han är rädd att det ska påverka hans asylprocess.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".