Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-ledarna har enats om en långtidsbudget

Uppdaterat fredag 8 februari 2013 kl 20.47
Publicerat fredag 8 februari 2013 kl 16.26
EU-ordföranden Herman Van Rompuy. Foto: Scanpix.

Efter över ett dygns slutförhandlingar enades EU:s stats- och regeringschefer i dag om en ny långtidsbudget. Mycket tydde på att Sverige skulle drabbas av flera miljarder kronor i höjd EU-avgift, så statsminister Fredrik Reinfeldt var mer än nöjd med att resultatet faktiskt blev tvärtom.

– Överenskommelsen är mycket bra för Sverige. För första gången sedan Sverige blev medlem i EU har vi nu lyckats skära ner den totala budgetnivån, sa han.

– Vi beräknar att belastningen på kommande EU-budget stannar på 32 miljarder kronor. Vi har alltså minskat den svenska avgiften, säger Reinfeldt

Sveriges årliga EU-avgift beräknas bli ungefär en halv miljard kronor lägre framöver. Ett skäl till det överraskande resultatet är att EU för första gången någonsin har beslutat om en minskad långtidsbudget, på totalt 960 miljarder euro fördelat på sju år.

Ett annat skäl är att Sverige på sluttampen lyckades förhandla till sig en större rabatt på EU-avgiften. Den svenska budgetrabatten blir framöver ungefär 2,8 miljarder kronor per år. Det är 600 miljoner mindre än nu, men mer än i tidigare budgetförslag.

EU-stödet till svenska bönder minskar med 17 procent. Dagens överenskommelse innebär ändå att nästan tre fjärdedelar av EU:s pengar går till jordbruk och regionalstöd. Fast EU-ordförande Herman van Rompuy vill hellre peka på andra satsningar.

Han medger att många hade velat se mer EU-satsningar på bland annat forskning och utbildning. Men, säger han, jämfört med den nuvarande långtidsbudgeten blir det ändå en ökning av tillväxtdelen med närmare 40 procent.

Jämfört med tidigare budgetförslag beslutade EU-ledarna i dag att minska biståndet genom utvecklingsfonden EDF med motsvarande runt 30 miljarder kronor. Men biståndsorganisationer, som ONE, hade befarat ännu större neddragningar, och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso säger att dagens överenskommelse innebär att europeiska unionen håller sina förpliktelser mot världens fattiga.

Men långtidsbudgeten kräver ett godkännande från EU-parlamentet, och ledarna för EU-parlamentets fyra största partigrupper säger i ett gemensamt uttalande att de inte kan acceptera dagens uppgörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".