Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ask kritiserar domstolar för att inte höja straffen

Uppdaterat måndag 4 mars 2013 kl 16.24
Publicerat måndag 4 mars 2013 kl 12.01
Straffnivåer har höjts något
(1:40 min)
Justitieminister Beatrice Ask. Henrik Montgomery/Scanpix.

Trots att regeringen beslutat om skärpta påföljder för våldsbrott har inte fängelsestraffen i praktiken blivit längre, skriver justitieminister Beatrice Ask i dag på Dagens Nyheters debattsida. Det uteblivna resultatet är förvånande tycker justitieministern, som hade förväntat sig ett annat resultat.

– Ja, att fler skulle dömas till längre påföljd naturligtvis. Det är viktigt för att markera med vilket allvar vi ser på de här brotten, och då tror jag att man måste agera.

Justitieminister Beatrice Ask tillsätter nu en utredning som ska se över lagstiftningen igen. Förhoppningen är att fängelsestraffen för grova våldsbrott som mord och misshandel ska bli längre, det som var meningen redan med den förra reformen, som trädde i kraft 2010. 

Då skedde en ökning av strafflängderna under det första halvåret, men sedan sjönk straffen igen och närmar sig de nivåer som var före reformen.

Men på Brottsförebyggande rådet anser man att det är för tidigt att dra slutsatser kring utfallet av reformen. Det säger Charlotta Lindström som är statistiker där:

– I dagsläget har vi en alldeles för kort uppföljningsperiod. Vi har just nu bara ett och ett halvt års data att titta på.

Justitieministern vill ändå skynda på och anser att hon har tillräckligt med fakta för att tillsätta en utredning kring frågan.

Beatrice Ask får kritik för sitt utspel i dag från Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg. Hon säger till nyhetsbyrån TT att det är ovanligt och mindre lämpligt att en minister kritiserar domstolarnas rättstillämpning.

 Justitieministern svarar på kritiken så här:

– Jag har ingen som helst ambition att lägga mig i domstolarnas självständiga arbete. Men resultaten av de domslut vi har fått efter reformen motsvarar inte ambitionerna från regering och riksdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".