Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt sjuka kan lättare prova nya läkemedel

Publicerat söndag 10 mars 2013 kl 17.00
"Kan få stor effekt"
(1:51 min)
Nya läkemedel kan snabbare nå svårt sjuka patienter. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Svårt sjuka patienter har sedan drygt ett halvår fått ökade möjligheter att prova läkemedel som ännu inte är registrerade för försäljning i Sverige. Hittills gäller det här bara två läkemedel, men enligt Calle Waller som är vice ordförande i prostatacancerföreningen är det här en stor förbättring.

– Det är ju ett stort bekymmer för oss med den långa beslutstiden att införa nya läkemedel i Sverige. Och det här ju ett sätt för människor med långt framskriden form av cancer att få tillgång till de nya läkemedel som är på väg in, säger Calle Waller, vice ordförande i Prostatacancerföreningen.

Det kan ta uppåt ett år att registrera ett nytt läkemedel i Sverige, men sedan drygt ett halvår tillbaka finns möjligheten att använda läkemedel som är på gång att registreras för patientgrupper med livshotande eller svåra kroniska sjukdomar. Läkemedlen godkänns för användning för vad som kallas humanitära skäl.

Hittills gäller det bara två läkemedel, ett mot prostatacancer och ett mot lungcancer.

Redan tidigare har det funnits möjligheter för enskilda patienter att få icke registrerade läkemedel på licens, men nu öppnas möjligheten för hela patientgrupper, något som kommer att öka säkerheten.

– Läkaren, företaget och Läkemedelsverket, som ju är myndigheten, får en samlad erfarenhet från en grupp av patienter om nyttan och säkerheten med ett nytt läkemedel att jämföra med när en enskild patient behandlas med en icke godkänd medicin, säger Lisbeth Barkholt, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket förväntar sig ett tiotal ansökningar per år, framför allt vad det gäller läkemedel för tumörsjukdomar, autoimmuna sjukdomar som vissa infektionssjukdomar.

Och Calle Waller tror att det här kan få stor betydelse för den enskilde patienten.

– Att man får ytterligare några månader, kanske ännu längre tid att leva, och kanske hinner man få tillgång till ytterligare nya läkemedel som är på väg in. Så för den enskilde kan det få effekt som varar länge, säger han, säger Calle Waller, som är vice ordförande i Prostatacancerföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".