Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dolda jobb ska hittas genom samarbetsprojekt

Publicerat torsdag 14 mars 2013 kl 13.15
"Arbetsförmedlingen är för byråkratisk"
(1:52 min)
Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist lyssnar på Johan Damgaard på kafferosteriet Johan & Nyström. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Arbetsförmedlingen och organisationen Företagarna ska försöka hitta dolda jobb i ett nytt projekt. Arbetsförmedlare ska flytta ut närmare företagen och ett av målen är att småföretagare ska använda sig mer av Arbetsförmedlingens tjänster.

I dag finns det brister i förtroendet, enligt Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist.

– Svensk arbetsmarknad har ju förändrats, så att fyra av fem jobb skapas i de små företagen. Det är klart att det är krångligare för en institution som Arbetsförmedlingen att jobba med många små än några få stora, säger hon.

Varför vänder sig företagare inte till Arbetsförmedlingen?

– Arbetsförmedlingen är för byråkratisk och det är svårt att hitta i den djungel av arbetsmarknadspolitiska åtgärder som finns.

Jobbsökarna är inte en ny dokusåpa i tv utan namnet på Arbetsförmedlingens och Företagarnas nya samarbete.

Från och med maj månad och året ut ska sex samordnare finnas på plats på Företagarnas regionkontor runt om i landet. Ett första mål är att 1000 platser ska förmedlas till arbetssökande.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström hoppas mycket på projektet.

– Jag hoppas att Företagarnas medlemmar, 75 000 företag, nu får möjlighet att anställa fler av dem som är arbetssökande, säger hon.

Handlar det om att få in fler unga i jobb?

– Definitivt. Ungdomar är vårt fokus och vi vet att företagen vill ta ett ansvar men de vet kanske inte riktigt hur de hittar de arbetslösa ungdomarna.

Flera undersökningar har visat att de flesta mindre företag inte går via Arbetsförmedlingen när de ska rekrytera, och förutom att hitta dolda jobb ska samarbetet förbättra relationerna, enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

– Min ambition är ju att Arbetsförmedlingens förtroende ska åtnjutas av dem vi är till för, arbetsgivare och jobbsökande som ska försöka komma in på arbetsmarknaden. Det är därför Arbetsförmedlingen finns och där måste vi bli mycket, mycket bättre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".