Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bildt förnekar påståenden om USA-läcka

Publicerat fredag 15 mars 2013 kl 15.34
Bildt: "Finns inga hemligheter"
(2:06 min)
Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M). Foto: Scanpix.

Aftonbladet publicerar i dag Wikileaks-dokument om utrikesminister Carl Bildt. Enligt dokumenten ska Bildt ha läckt information till USA från regeringsförhandlingarna 1976, mellan Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet. Men enligt Bildt stämmer inte uppgifterna.

– Aftonbladet påstår att det är några hemligheter jag meddelat, men det finns ju inga hemligheter överhuvudtaget, säger Carl Bildt till Ekot.

1976 var han moderatledaren Gösta Bohmans assistent. Enligt dokumenten har den då 27-årige Carl Bildt vidarebefordrat information till USA:s europeiska sändebud Ronald E Woods, om de pågående svenska regeringsförhandlingarna.

Kärnkraften var knäckfrågan och Carl Bildt, som satt med som Gösta Bohmans assistent, berättar enligt dokumentet att man nått en kompromiss, att Baresebäck 2 och Ringhals 3 inte skulle tas i bruk innan tidigast 1978, och att inga fler kärnkraftverk skulle byggas, bland annat. Men uppgifterna om kärnkraften i dokumentet är felaktiga säger Carl Bildt.

– Det är uppenbarligen så att det som står där att jag har sagt, det är inte det som är verkligheten.  Uppgörelsen om kärnkraften var ju en annan än vad som står i telegrammet.

Men har du några skäl att tro att du inte har pratat med honom om kärnkraftsförhandlingarna, när han nu har skrivit om det?

– Jag är övertygad om att han och varenda journalist och diplomat var intresserade av var: skulle de här förhandlingarna gå i hamn eller inte? Och vad jag sa i grunden till honom är att de här förhandlingarna kommer att gå i hamn.

Enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, är den här typen av kontakter vanliga men dokumenteras normalt inte. Det handlar inte heller om något brottsligt.

Men uppgifterna var känsliga för de partier som förhandlade om makten, säger dåvarande folkpartiledaren Per Ahlmark.

– Han skulle ju inte haft en chans att klara sig vidare i svensk politik om det här blivit känt att han talat med Amerika. Det som var hemligt för hela svenska politiken, alla politiker och riksdagsgrupper, säger han.

Men vad var det som var så hemligt och känsligt just det här med kärnkraften?

– Ja, det var ju det att vi tyckte olika. Vissa var för kärnkraft och andra däribland Torbjörn Fälldin var emot kärnkraft. Och det var inte alls givet att vi skulle komma överens.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".