Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Konsumentverket stoppar "gratis" sms-lån

Publicerat måndag 18 mars 2013 kl 07.44
"De flesta tar bort den här typen av marknadsföring"
(1:00 min)
Merparten av de elva snabblåneföretagen har godkänt kravet att sluta marknadsföra sms-lånen som gratis. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

För en månad sedan gick konsumentverket ut med en varning till elva snabblåneföretag som marknadsför sina sms-lån med ordet gratis. Nu har de flesta svarat och godkänner förbudet.

– De flesta är villiga att ändra sig och ta bort den här typen av marknadsföring. Vad de ändrar till eller hur det kommer att se ut vet vi inte ännu, säger Maria Grunditz, jurist på konsumentverket.

Även om ett sms-lån är fritt från avgifter och ränta så måste faktiskt kunden betala tillbaka de lånade pengarna, därför anser konsumentverket att det inte är gratis.

Det var anledningen till att snabblåneföretagen fick uppmaningen att sluta locka kunder med erbjudanden om gratis lån.

Merparten av de elva företagen har godkänt kravet, men två har fortfarande inte svarat. Kommer inget svar eller något av företagen väljer att fortsätta med den här sortens marknadsföring så kommer konsumentverket att agera.

– Vi har ju möjlighet att driva ärenden i marknadsdomstol, men det är vår sista utväg. Det vi gör i första läget är att kommunicera med bolaget, för vi ser gärna att de ändrar sig. Men om vi inte kommer överens så har vi möjlighet att utfärda ett förbudsföreläggande, säger Maria Grunditz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".