Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hälsoexperter: Sjuk ekonomi kräver liv

Uppdaterat onsdag 27 mars 2013 kl 09.40
Publicerat onsdag 27 mars 2013 kl 03.28
Människor mår allt sämre och fler tar livet av sig på grund av arbetslöshet i krispolitikens spår, anser gruppen European Observatory on Health Systems and Policies. Foto: Andres Kudacki/Scanpix.

En grupp hälsoforskare, som arbetar med stöd av WHO, går till rasande angrepp mot Europas krispolitik. Den kostar människoliv och vållar spridning av farliga sjukdomar medan politikerna struntar i konsekvenserna, anser de.

Människor mår allt sämre och fler tar livet av sig på grund av arbetslöshet i krispolitikens spår, anser gruppen European Observatory on Health Systems and Policies, och tar Grekland som exempel i en artikel i senaste numret av den medicinska tidskriften Lancet.

– Vi spårar ursprunget till den ekonomiska krisen i Europa och regeringarnas gensvar, undersöker effekterna på hälsovårdssystem och återblickar på tidigare ekonomiska nedgångar för att förutsäga konsekvenserna av den pågående, skriver de.

Spridning av livshotande infektioner ökar till följd av Greklands drastiska budgetnedskärningar, skriver forskarna under ledning av professor Martin McKee vid London School of Hygiene and Tropical. Hans grupp har stöd av FN-organet WHO.

– Vi jämför sedan våra förutsägelser med tillgängliga bevis för krisers effekter på hälsan.

En lång, nedåtgående trend i Greklands självmordsstatistik har brutits efter 2007 på grund av budgetnedskärningar och växande arbetslöshet, skriver gruppen som oroar sig för bland annat hiv- och malariautbrott.

Krisen visar sig till och med i trafiksäkerheten, konstaterar forskarna som påpekar att även Portugal och Spanien gjort strikta finanspolitiska åtstramningar.

– Deras ekonomier fortsätter att gå tillbaka och trycket på deras sjukvårdssystem växer.

Men politikerna tar inte hänsyn till den här utvecklingen och låter besparingarna gå ut över hälsovård och arbetstillfällen, skriver forskarna och varnar för vad som kan hända Cypern som i måndags ingick ett låneavtal med stränga villkor.

De visar upp Island som kontrast till Sydeuropas åtstramningar:

– Islänningarna avvisade nedskärningar och landets finanskris förefaller ha haft liten eller ingen effekt på folkhälsan.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".