Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Chockhöjda hyror driver bort hyresgäster

Uppdaterat onsdag 10 april 2013 kl 08.10
Publicerat onsdag 10 april 2013 kl 03.00
"Det är nästan så jag tvingas härifrån"
(2:15 min)
Anwar Dehkani i sitt kök på Vallby i Västerås. Foto: Patrik Åström / Sveriges Radio

Tusentals hyresgäster kan hamna på gatan när hyrorna höjs dramatiskt i flera stora bostadsområden. De så kallade miljonprogrammen, som byggdes på 1960- och 70-talen, står inför omfattande renoveringar på flera håll. Och ofta finansieras renoveringarna med hyreshöjningar.

– Det är orimligt. Det är nästan så att de tvingar mig härifrån, säger Bengt-Ove Karlsson i Lidköping, som inte vet om han kommer att kunna bo kvar när hyran höjs med över 20 procent när det kommunala bostadsföretaget renoverar.Sveriges Radio har undersökt 107 bostadsområden i landet med drygt 59 000 lägenheter som tillhör miljonprogrammet, alltså de flerfamiljshus som byggdes 1965-1975.

 Renoveringsbehovet är enormt. Taken är ofta platta med risk för rötskador. I fasader kan det finnas asbest, och armeringen kan rosta, och avloppen måste ofta bytas. Enligt Boverket kan det kosta 300 miljarder kronor de kommande tio åren. Och ofta är det hyresgästerna som får betala.

I de bostadsområden vi besökt svarar några av hyresvärdarna att de finansierar renoveringarna med hjälp av försäljningar eller sparade medel. Men över 90 procent uppger att renoveringarna ska finansieras med högre hyror. I ett område i Uppsala höjs hyrorna med 45 procent.

 – Vi ser det man kan kalla för en folkvandring i dag från de här ombyggnadsområdena. Folk kan inte bo kvar. De är tvungna att flytta, säger Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala.

 I Vallby i Västerås där över 700 lägenheter ska renoveras höjs hyrorna med 25 procent. För Anwar Dehkani innebär det en höjning med 1850 kronor i månaden, så nu köper familjen hus i stället.

– Vi kommer att betala 9.400 kronor efter renoveringen. Så nu har vi köpt hus. Många kommer att flytta som inte har råd att betala så mycket i hyra. De som har möjlighet kommer att flytta härifrån Vallby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".