Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU samordnar insatser vid katastrofer

Publicerat tisdag 1 februari 2005 kl 05.00
Laila Freivalds diskuterar katastrofsamordning med EU-ledningen.

EU:s utrikesministrar är ense om att det behövs en europeisk samordning av framtida katastrofinsatser. Det handlar mycket om att göra hjälpinsatsen mer samordnad, säger utrikesminister Laila Freivalds.

De enskilda EU-länderna har kritiserats för att ha varit helt inriktade på att rädda de egna medborgarna efter flodvågskatastrofen.

Nu funderar EU på hur EU:s medborgare ska räddas om de drabbas av en naturkatastrof långt hemifrån.

Sverige har tidigare föreslagit gemensamma civila snabbinsatsstyrkor, men en del länder värjer sig mot den idén. De vill inte att EU ska få för stort inflytande över deras flygplan och annan räddningsutrustning.

Samordna mer
Istället ska EU samordna framtida räddningsinsatser, säger Sveriges utrikesminister Laila Freivalds.

– Erfarenheterna från Thailand är att vi vet att det behövs ett gemensamt stöd till personal från medlemsländerna, som arbetar i ett katastrofområde av det här slaget. Man behöver samla in information och sprida information om stöd och hjälpbehovet. Man måste tillhandahålla kommunikations- och logistikstöd och samordna evakueringstransporter. Vi har mycket att lära av de händelserna i Thailand, framför allt, säger Laila Freivalds.

EU:s samordning av räddningsarbete kan ske på många olika plan, anser Sverige.

Informera om nödställda
EU kan till exempel samla in och sprida information om behovet av stöd och hjälp vid en katastrof, ge lägesrapporter om nödställda EU-medborgares situation, informera om medlemsländernas insatser och hjälpa till med samordning av evakuering och sjuktransporter.

Sverige föreslår också att EU-länderna regelbundet meddelar varandra på ett ungefär hur många medborgare, som bor utanför landet och hur turistströmmarna till utlandet ser ut.

Diskussionerna om en handlingsplan vid naturkatastrofer fortsätter bland annat om ett förslag om ett varningssystem för jordbävningar i Medelhavet och Atlanten.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".