Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäljningsras för ekologisk mjölk

Publicerat fredag 3 maj 2013 kl 06.00
"Jag har aldrig sett någonting liknande"
(1:48 min)

Konsumenterna har börjat rata ekologiska mjölk. Försäljningen har rasat och mejerijätten Arla gör nu pulver av mjölken som exporteras utomlands.

Cecilia Nilsson, som handlar mjölk i en lågprisbutik i Stockholm, anser inte att priset gör att hon väljer vanlig mjölk, utan mera vanan.

– Jag tror att det är för att jag alltid har gjort det, så blir det så. Men visst, absolut, jag skulle kunna köpa ekologiskt också.

Hur avgörande är priset för dig?

– Egentligen inte så jättemycket, det handlar bara om småkronor.

Just i den här lågrisbutiken är den ekologiska mjölken 2 kronor och 25 öre dyrare än den vanliga mjölken. Men Ceasar Fuentes, som just plockat ner en liter vanlig standardmjölk från hyllan, tittar inte ens på prislappen.

– Jag tänker inte så mycket på det om jag ska vara ärlig. Jag bara tar mjölk.

Mejeriprodukter står för en tredjedel av den ekologiska livsmedelsmarknaden. Fram till 2009 pekade försäljningskurvorna rakt uppåt för ekologisk mjölk. Ökningen skedde visserligen från väldigt låga nivåer. Men konsumenttrycket var stort och efterfrågan ofta större än tillgången.

2010 bromsade utvecklingen och förra året kom tappet på 11 procent, enligt organisationen KRAV:s marknadsrapport. Detta trots att försäljningen på andra ekologiska livsmedel inte backar. Därför förvånar det kraftiga raset Christer Åberg, vd för Arla i Sverige.

– Jag har aldrig sett något liknande där en marknad går från en väldigt snabb uppgång till en väldigt snabb nedgång.

För Arla, som är största på marknaden, innebär nedgången att en tredjedel av all ekologisk mjölk inte går åt. I stället har den paketerats och sålts som vanlig mjölk. Det är en olönsam affär eftersom ekologisk mjölk är dyrare att producera. Då blir förlusten mindre om mjölken görs till pulver och exporteras. Det säger Christer Åberg.

– Vi får inte fullt ut en merbetalning när vi exporterar råvaran, men det är bättre än att den säljs som konventionell mjölk.

Arla har 80 ekologiska produkter och har inga planer på att avbryta satsningen. Men brasklappen från Christer Åberg är tydlig.

– Det är jätteviktigt att konsumenter börjar få intresse igen för dryckesmjölk som är ekologisk i butikerna. För det är det som skulle kunna rädda den ekologiska produktionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".