Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre svenska kvinnor ammar

Publicerat måndag 6 maj 2013 kl 16.25
"Det var skönt att sluta amma"
(7:51 min)
1 av 2
Helene Berg Hansen ammar fortfarande ettåriga dottern Stella och säger att hon tror att amningen betytt mycket för deras relation. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
2 av 2
Madeleine Davidsson valde att inte amma sin dotter och tycker att det varit positivt för pappans roll, då han kan ta större ansvar när det gäller matning. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio

Allt färre kvinnor väljer att amma sina barn, visar siffror från Socialstyrelsen. Amningen är nere på den lägsta nivån på 20 år, rapporterar .

Madeleine Davidsson var tveksam till amning redan under graviditeten, just för att hon ensam skulle ha hela ansvaret för maten. Men hon ville ändå göra ett försök och började därför amma, trots sina farhågor.

– Jag ville ju ge det en chans. De första dagarna var jättejobbiga. Jag fick sår på bröstvårtorna, säger hon till Studio Ett.

Hon var både ledsen och frustrerad och kände till slut att situationen blev ohållbar.

– Det är många åsikter, men det var faktiskt skönt att sluta amma.

Av barnen som föddes 2010 ammades närmare 97 procent vid en veckas ålder. 67 procent ammades fortfarande när de var två månader gamla. Men internationellt sett är ändå amningsfrekvensen i Sverige hög.

Madeleine tycker att det var synd att hon fick så lite information från mödravården kring alternativen till amning.

Förklaringen till den knapphändiga informationen är att Sverige 1981, genom Världshälsoorganisationen och Unicef anslöt sig till en internationell kod för att begränsa marknadsföring av bröstmjölksersättningar.

Det innebär även att svensk hälso- och sjukvårdspersonal har begränsningar när det gäller att informera om modermjölksersättning i kontakten med föräldrar. Det ingår inte i barnmorskornas uppdrag att informera om alternativen och de gör det endast om föräldrarna frågar själva.

I Norge rekommenderas mammor att helamma sina barn i ett helt år, till skillnad från i Sverige, där man rekommenderar ett halvår.

För Helene Berg Hansen är amning en naturlig sak, som hon tycker förstärker närheten till barnet.

– Vi ligger och myser i sängen innan vi går upp.

Hon tycker att det är synd att amningen minskat i Sverige, men menar att föräldrar ändå borde bli informerade om att det finns alternativ.

Forskningen visar att barn som ammats har lägre risk att bli överviktiga, få högt blodtryck och diabetes som vuxna, enligt Socialstyrelsen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".