Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Postutdelning indragen efter hot

Uppdaterat onsdag 29 maj 2013 kl 19.30
Publicerat onsdag 29 maj 2013 kl 17.17
Mycket ovanligt
(2:26 min)
Lägenheter i Flemingsberg, Stockholm.

De boende i Flemingsberg i Huddinge får sedan tre veckor ingen post i sina brevlådor. Posten kan inte garantera brevbärarnas säkerhet. Polisen har lagt ner ärendet sedan en brevbärare hotats.

Flemingsberg är en av de Stockholmsförorter som under de senaste veckorna präglats av oroligheter med stenkastning och bilbränder. Polisen har också förstärkt närvaron där.

Enligt Posten har situationen mot brevbärarna blivit så hotfull att postutdelningen är indragen i en del av Flemingsberg sedan tre veckor.

Totalt omfattas 1300 hushåll av stoppet. En av de boende är Ferdi Berisha som flyttade till Flemingsberg för ett halvår sedan. Han har inte nåtts av informationen att posten dragits in.

–-Men jag har saknat flera räkningar, och jag har fått ringa runt för få dem skickade igen. Det är hemskt att det ska gå så, att brevbärarna blir hotade. Och vad ska jag göra för att få min post, säger Ferdi Berisha.

Enligt posten är det ytterst ovanligt att postutdelningen dras in.

–-En av våra medarbetare har blivit trakasserad under arbetet, och det har eskalerat till ett hot av allvarlig karaktär som lett till en polisanmälan. Och då stoppade vi utdelningen i området, säger Erik Fogelström, utvecklingschef på Posten.

Arbetsmiljöverket har också förelagt Posten att förbättra säkerheten. I ett möte på eftermiddagen i Flemingsberg där bland annat representanter för bostadsrättsföreningar, polisen och kommunen deltog diskuterades möjligheter att förbättra säkerheten.

--Jag vill inte gå in på vilka åtgärder vi planerar på kort sikt. På lång sikt tror vi att postfack i fastigheterna är en lösning, och vi kommer att presentera ett förslag för bostadsrättsföreningarna, säger Erik Fogelström.  

Närpolischefen i Huddinge Christer Johansson tycker dock inte att situationen Flemingsberg är så allvarlig i relationen till andra förortsområden i Stockholms län.

–- I bland blommar det upp problem i det här området. Under den senaste tiden har det varit lite mindre incidenter med bilbränder, men inte på samma sätt som det har varit i Husby. Och här har vi en anmälan som gäller ett hot mot en brevbärare, säger Christer Johansson.

Södertörnspolisens informationsansvariga berättar också att polisen beslutat lägga ner förundersökningen gällande hotet mot brevbäraren.

--Det finns inte mer uppgifter att jobba vidare med, säger Hesam Akbari, informationsansvarig på Södertörnspolisen.

Posten har hänvisat de boende i Flemingsberg till Huddinge centrum tre kilometer bort där de kan hämta posten. I nuläget ges inga besked om när posten kan börja delas ut igen.

–-Det påverkar mig jättemycket för jag jobbar hela tiden och har inte tid att åka runt för att hämta min post, säger Ferdi Berisha.

   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".