Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pajalagruvan ser ut att kunna räddas

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 12.46
LKAB:s vd: "Det här är en finansiell placering"
(2:06 min)
Northlands VD Karl-Axel Waplan ser framemot att produktionen i gruvan Kaunisvaara i Pajala kommer igång igen. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

En grupp av fyra investerare går in med motsvarande 665 miljoner kronor till bolaget Northland Resources, som en grundplåt för att gruvan ska kunna drivas vidare. Det är Folksam, finska Metso, Peab och LKAB:s riskapitalbolag Norrskenet som nu investerar.

LKAB:s vd Lars-Eric Aaro säger att huvudsyftet för det helstatliga gruvbolaget är att skapa fler arbeten i regionen.

– LKAB lever till väldigt stor del på tjänsteföretag och vad de gör hos oss och de tjänsteföretagen behöver en bred arbetsmarknad, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro.

Men är det här ett första steg att på sikt gå in och ta över bolaget helt?

– Nej, det här är en finansiell placering, vi kommer inte gå in med mer pengar, utan det här är det steg vi tar nu för att göra vårt yttersta för att se till att det här flyger.

Drygt två miljarder har saknats för att Pajalagruvan ska kunna gå upp i full produktion och bli lönsam. Pengar som nu ser ut att vara på väg in i Northland Resources genom en lösning som står på tre ben, men som inte helt klar ännu.

Dels släpps ett erbjudande om att teckna nya obligationer i Northland som stängs i kväll, de nuvarande obligationsägarna ska också ta ställning till ett gammalt obligationserbjudande. Dessutom finns nu alltså ett konsortium som går in med pengar om de nyss nämnda stegen går i lås.

I den gruppen av nya investerare finns även Folksam, som går in med runt 165 miljoner kronor. Folksams VD Anders Sundström, som personligen varit med i en liknande räddningsaktion av Boliden tidigare, förklarar varför försäkringsbolaget ger sig in i ett gruvprojekt.

– Våra försäkringstagare får bra avkastning på investeringen som vi ser det just nu och det är skälet till att vi gör det. Men det är klart att det är mer riskfyllt än att köpa statsobligationer, men det är fullt i jämförelse med när vi köper aktier i andra typer av företag, säger Anders Sundström.

12 000 småsparare har satsat pengar i "Northland -aktien" och för Pajala och Tornedalen har gruvan redan blivit ett lyft där utflyttning vänts till positiva befolkningssiffror.

Men sedan i fredags kväll har gruvdriften stått still efter att pengabristen blev akut. Så här säger Northlands VD Karl-Axel Waplan i dag:

– Vi ser nu fram emot att komma igång med produktionen igen i början av nästa vecka.

Ni har ju sagt ett ni haft lösningar på gång tidigare, varför ska aktieägare och Pajalabor tro er den här gången?

– Ja, av den enkla anledningen att det här svensknordiska konsortiet ger ju en styrka i paketet vilket jag tror vilket jag tror dels ger en trygghet dels mot nya investerare och det lokala intresset, säger Karl-Axel Waplan.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".