Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bakgrund: Krisen i Northland berör många

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 13.16
Northlands gruvområde i Kaunisvaara. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio

Det som många talade om som skulle bli den stora boomen i Norrland – den nya gruvan i Pajala i Norrbotten, har gått trögt på grund av det krisande bolaget Northland resources. Och problemen berör inte bara Pajala kommun och arbetstillfällen där, omkring
12 000 småsparare drabbas av bolagets finansiella problem. 

Sedan i fredags kväll har gruvdriften stått helt still, men efter många turer ser det nu ut som att gruvan i Kaunisvaara i Pajala kan räddas, då en grupp av fyra investerare går in med motsvarande 665 miljoner kronor som grundplåt för att gruvan ska kunna drivas vidare. Det är en del av en lösning som står på tre ben, men som inte är helt klar ännu.

Det finns tre dimensioner med det krisande Northland, säger Ekots reporter Nils Eklund, som bevakat turerna med den nya gruvan. Dels handlar det om den gruvboom som spåddes i Pajala, sedan handlar det om de faktiska jobb som hotas om företaget går i konkurs, och så om alla de småsparare som investerat i gruvbolaget.

I nuläget hotas 200 arbetstillfällen vid gruvan om Northland resources skulle gå i konkurs. Men på sikt, när gruvan är i full produktion har man räknat med omkring 1 000 arbetstillfällen i och omkring gruvan, i en kommun med drygt 6 000 invånare.

– Det finns en symbolik i det här. Efter 30-40 års utflyttning får Pajala kommun plussiffror. Folk resonerar som så att det går att bo här, säger Nils Eklund.

I och med den nya gruvan har kommunens mål varit att öka invånarna till omkring 10 000, eftersom varje gruvarbetare beräknas generera ytterligare tre tjänster inom andra sektorer.

– Vi har redan känt av det den här korta tiden, vi hade positiva befolkningssiffror för första gången på många år förra året, säger Kurt Wennberg (S), kommunalråd i Pajala kommun.

– Det finns många positiva effekter, nyföretagandet har fördubblats sedan förra året, men det här är inte bara bra för vår kommun, det gäller hela regionen.

Men det är inte bara jobben i Pajala som står på spel. Northlands ekonomiska kris drabbar även omkring 12 000 småsparare, som investerat i Northland-aktien och som förlorat stort hittills.

Enligt Hjalmar Ahlberg, analytiker på investmentbanken Redeye, är riskerna generellt sett höga när det gäller små gruvbolag som är börsnoterade, speciellt om man inte har andra gruvor eller verksamheter att ösa pengar ur om det krisar.

– De bolag som inte har någon annan verksamhet har mycket högre risker. Northland har haft problem med finanserna, och någonstans har det brustit i kontrollen, även om det inte bara gäller dem. Många projekt har varit dubbelt så dyra som deras, men det är svårare att lösa det för dem än för stora producenter.

Men varför tror du att småsparare lockas i att investera i Northland?

– Kanske har man inte sett riskerna. De senaste 10-15 åren har det inte varit så många liknande projekt som har dragit igång, säger Hjalmar Ahlberg, men påpekar samtidigt att det även finns exempel på mindre gruvbolag som det gått bra för.

Ahlbergs tips för den som vill investera i gruvnäringen och råvaror är att antingen köpa fonder som investerar i gruvbolag för att sprida riskerna eller satsa på större, etablerade producenter.

– Men även de bolagen har stora svängningar, säger Hjalmar Ahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".