Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

FN vill begränsa ny generation robotvapen

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 16.32
"Beslutet att döda lämnas till en maskin"
(2:23 min)
1 av 2
Åsa Gustafsson kansliråd Utrikesdepartement. Foto: Per Enander/Sveriges Radio.
2 av 2
En brittisk prototyp till ett självstyrande vapen. Foto: Scanpix.

De nya dödande automatiska robotvapen som själva kan besluta om att gå till attack, måste begränsas. Det föreslås i en ny FN-rapport som i dag presenterats i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Simon Wezeman, forskare på fredsinstitutet Sipri, säger att robotarna reser en rad svåra frågor.

– Beslutet att döda lämnas till en maskin som förstås är förprogrammerad, men det är roboten som letar upp och beslutar om ett mål ska attackeras och det utan att någon människa ingriper, säger Simon Wezeman om dessa nya dödande autonoma vapen, som alltså inte behöver fjärrstyras av en människa, som obemannade flygplan.

Dessa automatvapen finns redan, till exempel inom missilförsvarssystem. FN-rapporten nämner även Sydkorea som längs gränsen mot Nordkorea har robotar som själva söker mål och kan besluta om att skjuta. Ännu så länge är det soldater som fattar besluten om att skjuta, men det finns även ett automatläge på maskinerna. Men vem bär ansvaret när en maskin dödar, och om något går fel?

– Vilka är riskerna med att förlora kontrollen över dessa automatiska vapen, i vilken grad kan apparaterna utvärdera ett mål, exempelvis att undvika att beskjuta sårade, i enlighet med krigets lagar, undrar Simon Wezeman.

FN-rapporten som i dag presenterades i FN:s råd för mänskliga rättigheter föreslår att dessa vapen stoppas fram till dess att fler etiska och juridiska frågor har diskuterats.

Åsa Gustafsson, kansliråd på utrikesdepartementets enhet för folkrätt , säger att frågan är ny och måste undersökas på flera nivåer:

– Detta är ett av frågetecknen, hur långt ifrån är den mänskliga handen? Vilka kriterier rör det sig om, kommer de att användas inom ett visst avgränsat krigsområde eller ett område för väpnad konflikt, det är frågor som fortsatt måste undersökas av experter på vapnet, på tekniken och internationell humanitär rätt, säger Åsa Gustafssob.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".