Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsberedningen föreslår fördjupat samarbete med Baltikum

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 12.18
"Vi konstaterar att Ryssland har stormaktsambitioner"
(2:10 min)
Försvarsberedningen 2013 lämnade i dag sin säkerhetpoltiska analys för 2013.Foto: Mikael Kiesbye/Försvarsdepartementet

Beredningen konstaterar samtidigt att osäkerheten om Rysslands utveckling har ökat sedan 2007 och att landet nu försöker genomföra en upprustning.

– Vi markerar att det finns en tydlig rysk vilja att modernisera sin försvarsmakt, sin materiell. Vi konstaterar att moderniseringen ökar den militära förmågan. Vi konstaterar att Ryssland har stormaktsambitioner, finns i Sveriges närområde och vi måste förhålla oss till det i en högre grad. Det här är viktiga bitar i en analys som har tillkommit och blivit starkare sedan förra gången, säger Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist.

Samtidigt pekar försvarsberedningen på att Rysslands upprustning är beroende av ett högt pris på olja och gas. Korruptionen är stor och landet har också sociala problem som sammantaget kan begränsa vilken upprustning Ryssland verkligen förmår genomföra.

– I ett sammanhang ska vi därför analysera: hur kan detta utvecklas framåt? Där säger vi att  det är mer osäkert hur den utvecklingen går, säger försvarsberedningens ordförande moderaten Cecilia Widegren.

I rapporten slås liksom tidigare fast att Sverige försvarar sig bäst i samarbete med andra länder och att Sverige inte kommer vara passivt om något annat EU-land eller nordiskt land angrips.

Försvarsberedningen föreslår också att det redan existerande nordiska försvarssamarbetet utvecklas. I dag sker gemensamma flygövningar som skulle kunna utvecklas till gemensam flygövervakning – incidentberedskap – av vårt gemensamma luftrum. Länderna borde informera varandra mer om hur de i praktiken planerar att försvara sig vid en konflikt, enligt försvarsberedningen.

Dessutom vill försvarsberedningen fördjupa det militära samarbetet med de baltiska länderna.

– Det handlar om en ökad gemensam övningsverksamhet. Det kan handla om att man  utbyter information gällande försvarspendering och annat. Det här är något som verksamt bidrar till att öka säkerheten i de här länderna, säger Folkpartiets Allan Widman.

De åtta partierna i försvarsberedningen är överens om stora delar av beskrivningarna av omvärlden. Men Folkpartiet betonar hårdare nödvändigheten av ett medlemskap i Nato,  medan Vänsterpartiet vill hålla än mer avstånd till Nato och tycker Rysslandshotet överdrivs. Sverigedemokraterna lyfter däremot fram rysslandshotet än mer och menar att Sveriges försvarsbudget måste stärkas.

– Vi vet ingenting om framtiden fem tio och femton år framåt. Vi måste ta deras upprustning på allvar, säger Sverigedemokraten Mikael Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".