Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ickemedborgare i Lettland väljer eget parlament

Publicerat lördag 1 juni 2013 kl 15.35
Prat eller handling beror på personerna
(1:38 min)
1 av 2
Statsvetaren Daunis Auris vid Lettlands Universitet tror inte att icke-medborgarnas parlament kommer att få någon bred spridning, men att det kan fungera som en väckarklocka för andra partier. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
2 av 2
Illarion Girs, är etnisk ryss och lettisk medborgare som stöttar initiativet till ett parlament för Lettlands icke-medborgare, invånare utan medborgarskap i Landet. Valet till icke-medborgarnas parlament pågår fram till nästa helg. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Idag är det kommunalval i Lettland. Men många invånare, främst etniska ryssar, får inte rösta. Detta trots att de är födda i landet och deras släkt bott där i generationer. Anledningen är att de inte är lettiska medborgare. Nu har ickemedborgarna tröttnat och startar istället sitt egna parlament. Valet dit har precis inletts parallellt med kommunalvalet.

– Förhoppningarna är stora. Det här parlamentet förkroppsligar den idé som skulle vara basen när Lettland blev fritt. Att alla skulle vara jämlika, säger etniskt ryske advokaten Illarion Girs i Riga.

Han är själv lettisk medborgare och medlem i ett nystartade ryskt parti tätt knutet till den organisation som står bakom ickemedborgarnas parlament. Ett sätt att försöka påverka de etablerade partierna.

Lettland har knappt två miljoner invånare. 14 procent, drygt 250 000 personer, är ickemedborgare. Före detta sovjetmedborgare som inte får eller vill ansöka om medborgarskap eftersom det kräver att man ska göra särskilt prov.

Nu ska ickemedborgarna välja 30 personer till sitt nystartade parlamentet, vad de sedan ska göra är oklart. Prat eller handling beror på vilka personer som väljs in har man meddelat.

Någon jämför det med Sametinget, någon annan med böndernas parlament som redan finns i Lettland och är en slags lobbyorganisation.

Det lettiska nationalistpartiet har polisanmält planerna på ett ickemedborgarnas parlament eftersom man anser att det strider mot lagen och kan ses som ett försök att ta makten.

Men statsvetaren Daunis Auris tror inte att ickemedborgarnas parlament kommer att nå ut som initiativtagarna har tänkt.

– Parlamentet är inte representativt för den breda massan av ryssar i Lettland. Dessutom har det varit lite rapportering i inhemska medier om det, säger Daunis Auris, statsvetare vid Lettlands Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".