Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisforskare instämmer i BRÅ-rapportens resultat

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 18.06
"Stämmer väldigt väl med min forskning"
(1:42 min)
Polisforskaren Stefan Holgerssons bild är till och med sämre än den som kommer fram BRÅ-rapporten. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Resultaten från Brottsförebyggande rådets rapport får nu stöd av polisforskaren Stefan Holgersson.

Han har sett samma tendenser i sin egen forskning.

Brottsförebyggande rådet har i en ny rapport, beställd av regeringen, utvärderat satsningen som Alliansen gjorde efter valet 2006 då man satte målet att Sverige skulle få 20 000 poliser 2010.

BRÅs rapport visar bland annat att antalet timmar som poliserna på fältet arbetar med utryckningsverksamhet, som att åka på larm till en brottsplats, inte har ökat. 

Anders Hall, chef för polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen, har en viss självkritik hur polisen använt resurstillskottet.

– Jag tror att vi både från Rikspolisstyrelsens sida och polismyndigheternas sida skulle ha funderat på hur vi vill vi använda det här resurstillskottet så det går åt. Det är inte så att vi inte har använt resurserna till goda ändamål men vi kunde ha ett mer strukturerat tänk så att vi hade kunnat dra nytta av synergier på ett annat sätt än vad vi har gjort, säger han.

För polisforskaren Stefan Holgersson är resultaten från BRÅ ingen överraskning. Han har sett samma tendenser i sin egen forskning.

– Den bild som BRÅ har målat upp att det blivit väldigt liten effekt av ökad personaltillskott i yttre tjänst, stämmer väldigt väl med de resultaten som jag haft i min forskning. Det är till och med så att bilden är ännu sämre eftersom BRÅ utgått från tidsredovisningssystemet där det finns ett antal indikationer på att personal kodas att jobba yttre tjänst trots att de har inre tjänst till helt eller till stor del, säger han.

Men Anders Hall på Rikspolisstyrelsen har en annan bild av hur det ser ut med den yttre verksamheten.

Eftersom antalet poliser har ökat blir det ändå blivit fler poliser som jobbar med det här. Sen är det också så att du har poliser som jobbar synligt, tillgängligt men utan att vara kopplad till så kallad händelserelaterad verksamhet. Så totalt sett har synligheten och den totala närvaron ökat under den här tiden.

Justitieminister Beatrice Ask vill se att polisen blir mer närvarande i olika delar av samhället.

 – Jag har en framåtriktning i mitt arbete och det finns massor att göra för att svensk polis ska bli mer effektiv, mer alert och mer kvalitativ. Men den är betydligt bättre i dag än för tio år sedan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".