Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt oroligt i centrala Istanbul

Uppdaterat fredag 31 maj 2013 kl 23.18
Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 21.27
Tomas Thorén är på plats i Istanbul
(3:35 min)
1 av 6
Tomas Thorén rapporterar från Istanbul. Foto: Sveriges Radio
2 av 6
Demonstranter i centrala Istanbul. Foto: Tomas Thorén/Sveriges Radio
3 av 6
Istanbul, Turkiet. Foto: Tomas Thorén/Sveriges Radio
4 av 6
Foto: Scanpix
5 av 6
Foto: Scanpix
6 av 6
Foto: Scanpix

Kravallpolis har använt tårgas mot demonstranter som protesterat mot ett byggprojekt i Gezi Park, ett grönområde där myndigheterna vill bygga ett köpcentrum. Sveriges Radios utsände rapporterar.

– Tiotusentals människor har intagit centrala delar av Istanbul. Jag befinner mig i närheten av Taksimtorget där våldsamma sammandrabbningar pågår mellan polis och demonstranter. Runtomkring pågår också folkliga demonstrationer, men där syns inte polisen till. Man kan säga att demonstranter har intagit stora delar av centrala Istanbul, säger Tomas Thorén, Sveriges Radios utsände i Istanbul.

Över 60 personer gripits vid Taksim, enligt Istanbuls guvernör Huseyin Ayni Mutlu. Under dagen har demonstranterna mötts av våldsamt motstånd. Polisen har kastat tårgas, sprejat peppargas och skjutit med vattenkanoner.

– Vissa av demonstranterna har tagit till våld vilket är nytt, hittills har det varit fredligt. Men idag har jag sett flera stenkastade personer. Jag bevittnade nyss hur baracker sattes i brand, vilka används i ombyggnationen av Taksimtorget.

Varför har det blivit så pass oroligt just i dag?

– De här demonstrationerna har pågått i fyra dagar. I morse rapporterades att demostranter bemöttes av våld från kravallpolis. Det har spridits i sociala medier och kommit att bli som ett slags motstånd mot regeringen. Människor som är missnöjda med regeringens politik.

Vad vet du om skadade?

– Nyhetsbyråer rapporterar om tolv skadade personer. Det florerar även olika uppgifter om hundratals som har skadats av tårgasattackerna. Men det är osäkra uppgifter.

Enligt Ekots utsände pratar många om att de kommit till centrala Istanbul för att ge uttryck för regeringens politik.

– De tycker inte om vad som händer i Istanbul, de stora byggnadsprojekten. De känner inte igen sig i sin stad längre. Många uttrycker ett starkt missnöje mot regeringen.

Vad tror du kommer att hända den närmsta tiden?

– Det är väldigt svårt att säga i nuläget. Men en sak står klar, bara på några få dagar har prosteterna utvecklats från att ha varit en handfull trädkramande aktivister till att bli en enorm folklig protest. Just här i kväll känns det som om det inte kommer att ta slut snart, säger Tomas Thorén.

Vad behöver ske för att lugna demonstranterna?

– Turkiska medier har rapporterat att ombyggnationen har avbrutits men de verkar inte ha lugnat. Så i nuläget är det svårt att säga.

Vilka är det som demonstrerar?

– Det är en brokig skara med allt ifrån vänsteraktivister och fackföreningar till fotbollssupportrar. En gemensam nämnare är att de flesta är unga människor och att de är innerstadsbor här i Istanbul, säger Tomas Thorén, Sveriges Radios utsände i Istanbul.

– Det handlar inte bara om träd längre, det är om all press som regeringen lägger på oss. Vi är trötta, vi gillar inte riktningen som landet har tagit, förklarar studenten Mert Burge för nyhetsbyrån Reuters.

Även i huvudstaden Ankara drabbade polis samman med demonstranter, som försökte nå det styrande AKP-partiets kontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".