Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SSU och LUF samarbetar om skatter för fler jobb

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 12.14
"En bra grund för att partierna också ska kunna göra det"
(1:46 min)
Linda Nordlund, LUF och Gabriel Wikstrom SSU. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Folkpartiets och Socialdemokraternas ungdomsförbund föreslår gemensamt en skattereform för att öka tillväxten och få fler i arbete.

Förbunden vill slopa olika avdrag och höja skatter på klimat- och miljöförstörande verksamhet och sänka på arbete och investeringar.

– Vi kan ju se hur det svenska skattesystemet har blivit ett lapptäcke av olika särlösningar. Det är svårt för den vanlig löntagare att veta hur mycket man kommer betala i slutlig skatt och det riskerar skattesystemets legitimitet.

– Vi kan ju också se att orättvisan i skattesystemet ökat. Exempelvis pensionärer betalar mycket mer i skatt än en löntagare för samma inkomst, säger Gabriel Wikström, ordförande för SSU.

I början av 90-talet gjorde Socialdemokraterna och Folkpartiet upp om ett nytt skattesystem med enhetliga skattenivåer som skulle vara enkelt och tydligt.

Men sedan dess har olika regeringar höjt och sänkt skatter och lagt till avdrag så systemet blivit svåröverskådligt.

SSU och LUF trycker nu gemensamt på att de vill ha ett skattesystem som främjar tillväxt och jobb. Samtidigt bör skatten höjas på konsumtion och miljöförstörande verksamhet.

– Vi måste göra det lönsamt att investera i Sverige för att skapa jobb här. Det är därför vi vill sänka skatten på jobb och för jobbskapare. Och så vill vi höja skatten på klimat och konsumtion. Klimatet är en av de största utmaningarna vi står inför och det tror jag de flesta unga kan vara överens om, säger Linda Nordlund är ordförande Liberala ungdomsförbundet.

Förbunden är överens om några kontroversiella förslag som att slopa jobbskatteavdragen och ersätta dem med en sänkt högsta inkomstskatt för alla, en enda momsnivå och samma arbetsgivaravgift för alla, oavsett bakgrund.

De hoppas nu på fortsatt diskussion om en skattereform och att moderpartierna kan komma överens om en blocköverskridande skattereform.

– Vi ungdomsförbund brukar vara mer radikala och mer ideologiska än våra partier. Att vi lyckas komma överens tycker jag ger en väldigt bra grund för att partierna också ska kunna göra det, säger Linda Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".