Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbankspensionärer får ränterabatt

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 15.40

Riksbankens anställda får rejäl rabatt på sin bolåneränta. Den som går i pension från Riksbanken kan dessutom behålla rabatten livet ut.

– Det är verkligen att dra det lite väl långt. Jag förstår att Riksbanken vill ha bra personal och inte kan vara löneledande, men det bör finnas gränser för de förmåner som staten erbjuder sina anställda, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, till TT.

Före detta vice riksbankschef Villy Bergström, som lämnade Riksbanken 2005 och i dag är pensionär, har fortfarande ett personallån i Riksbanken på närmare en miljon kronor med bara 0,75 procents ränta.

– Lånen är ju helt klart förmånliga. Fast logiken är lite konstig, alla har ju så bra betalt i Riksbanken från första början ändå, säger Villy Bergström till TT.

Många anställda inom Riksbanken har så lite som 0,75 procents eller 1 procents ränta på sina lån visar TT:s genomgång.

Enligt reglerna får Riksbankens anställda ta personallån på upp till 1,8 miljoner kronor med ränterabatt. För den som tecknar ett personallån nu ligger den rörliga räntan på 1 procent – samma nivå som reporäntan och cirka två procent lägre än bankernas listpriser. Binds lånet på 1–5 år blir räntan 1,5 procent och på åtta år är räntan 1,69 procent.

Det är politikerna i riksbanksfullmäktige som bestämmer reglerna för personallånen.

Fullmäktige har upprepade gånger haft frågan om personallånen uppe för diskussion på sina möten men samtliga partier där har varit överens om att personallånen ska finnas kvar, enligt Johan Gernandt (M), ordförande i riksbanksfullmäktige.

Rabatterade lån för personalen är vanliga i banksektorn, och att ha personallån är ett sätt att attrahera bra personal till Riksbanken, menar han.

– Jag ser inga skäl att ändra det. Det är inte konstigare än att man i andra branscher har olika former av personalförmåner, säger Johan Gernandt.

Sven-Erik Österberg (S), vice ordförande i riksbanksfullmäktige, tycker inte heller att det finns anledning att ändra i reglerna så länge storbankerna har ungefär samma förmåner.

Även den som jobbar på någon av storbankerna får ränterabatt, och får behålla den efter pensionen. Undantaget är den statligt ägda banken SBAB.

– Jag tycker inte att det finns skäl att peta i det just nu, säger Österberg.

Den som tar lån förmånsbeskattas, så hur stor rabatten faktiskt blir varierar.

– Där tillkommer det verkligt komiska. När jag deklarerar får jag jobbskatteavdrag. Det beror på att skatten på förmånen bokförs som inkomst av tjänst, säger Villy Bergström.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".