Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Energidrycker ökar trots varningar

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 16.00
1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Irem, Tim och Emanuel berättar om sina dryckesvanor. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Försäljningen av energidrycker fortsätter att öka. Varningslarm om riskerna med hög konsumtion tycks inte avskräcka – och det är framförallt unga som köper drycken.

16-åriga Irem Hersen dricker i genomsnitt en burk energidryck per dag och hennes jämnåriga klasskamrat Emanuel Niklasson håller sig till cirka en burk var tredje vecka.

– Jag dricker det dels för att jag tycker det är gott, och dels för att jag känner att jag mår bättre av det. När jag är nere så blir jag jätteglad, säger Irem, som går på Kungsholmens Västra gymnasium.

– Jag dricker oftast på helgerna när jag vill sitta uppe sent med mina vänner och spela. Man blir piggare av den än läsk eftersom den innehåller koffein, säger Emanuel.

En sammanställning som gjorts på uppdrag av Sveriges Bryggerier visar att försäljningen av energidrycker ökat med nästan 15 procent under 2012, jämfört med året innan.

Livsmedelsverket har tidigare varnat för att stor konsumtion av energidrycker med mycket hög koffeinhalt kan ge symtom på lindrig eller medelsvår koffeinförgiftning, med hjärtklappning, illamående, yrsel, ångest och oro som följd.

Ytterligare en aspekt är att dryckerna innehåller mycket kalorier, ofta mer än vanlig läsk.

Ungdomar i åldern 10–18 år konsumerar mest energidryck, enligt en omfattande enkätundersökning som Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) nyligen publicerade.

Undersökningen visar också att cirka hälften av ungdomarna som konsumerar energidryck gör det i kombination med alkohol, vilket kan innebära ytterligare risker.

– Koffeinet har ju en uppiggande effekt och det kan göra att man inte märker av sin berusning lika tydligt som annars, och det kan medföra att man dricker mer alkohol än annars, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Att kombinationen ofta förekommer är något som Jonatan Nyström, underläkare vid ungdomsmottagningen Maria Ungdom, intygar.

– Vi uppfattar det som att det är vanligt att man använder energidrycker tillsammans med till exempel starksprit som vodka.

Det finns i dag ingen åldergräns för inköp av energidryckerna, och inte heller någon maxgräns för koffeinhalten i dem.

Det är tillverkaren för energidrycken som har ett producentansvar att se till att produkten inte är skadlig, men Livsmedelsverkets jurister ser sedan en tid över möjligheterna att införa en maxgräns för koffeininnehållet.

En del butiker har själva valt att införa åldersgräns för energidrycker och det tycker 16-årige Emanuel Niklasson är bra.

– Även om det inte stoppar alla under 15 från att dricka energidryck så stoppar det några. Och det är inte bra för kroppen, så det är bättre att dricka mindre.

TT

Fakta: Energidryck

  • Den grupp som konsumerar mest är ungdomar 10—18 år. I genomsnitt drack ungdomarna 2,1 liter energidryck i månaden.
  • Genomsnittssvensken dricker nästan 3,5 liter engergidryck per år och konsumtionen ökar snabbt, även om den fortfarande är något lägre än i våra grannländer.
  • I Sverige ska drycker som innehåller mer är 150 mg koffein/liter märkas med texten "högt koffeininnehåll".
  • Energidryckerna innehåller oftast 320 mg koffein/liter. En burk på 250 ml motsvarar då, i koffeinmängd, ungefär en kopp kaffe.

Källa: Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), marknadsinformationsföretaget Delfi, Livsmedelsverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".