Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Att gynna småföretag kan hämma storföretag

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 06.36
"I det långa loppet får vi en snedförskjutning"
(1:53 min)
Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Särskilda stöd till småföretag är fel om syftet är att skapa fler jobb. Den slutsatsen dras i en ny rapport om var jobben skapas som lämnas till regeringen i dag. 

– Om vi har ett regelverk som tenderar att gynna de små företagen så riskerar vi att hämma de stora företagens utveckling. I det långa loppet får vi en snedförskjutning med för många småföretag och för få stora, effektiva företag som kan driva utvecklingen framåt, säger Lars Persson, professor i nationalekonomi och vice vd på Institutet för näringslivsforskning.

Det påstås ofta i den allmänpolitiska debatten att det är de små företagen som skapar de nya jobben, skriver forskarna i rapporten från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO). Men lite som att svära i kyrkan varnar de för att överdriva de mindre företagens betydelse.

– Risken är att vi får små företag som inte tar risker och inte blir högproduktiva. På lång sikt är det hämmande och vi kan fastna i situationer som till exempel Italien som har 46 procent av sina företag med under tio anställda, säger Lars Persson.

ESO-rapporten som Finansdepartementet får i dag, har studerat strukturomvandlingen i svenskt näringsliv de senaste 20 åren. 300 000 jobb skapades visserligen i små och medelstora företag mellan 1990 och 2009.

Men det är fortfarande de stora företagen som är dominerande för sysselsättningen. Slutsatsen är att en mångfald av företag - stora och små, gamla och nya - skapar flest jobb, och att det inte är motiverat med särskilda stöd till småföretag.

Rekommendationen till regeringen är att neutrala skatte- och konkurrensregler för alla företagsformer är bäst för jobben.

– Debatten har börjat fokuseras åt ett håll för småföretagen. Vår bedömning är att det är viktigt nu att diskutera hela företagsdynamiken och hitta regelverk som gynnar företagande i allmänhet, och inte en viss grupp. Får vi inte fram de stora effektiva företagen kommer inte heller de små att kunna växa och bli effektiva, säger ekonomiprofessor Lars Persson.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".