Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lööf lämnade flera felaktiga uppgifter till KU

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 03.00
Peter Eriksson (MP): "Väldigt allvarligt"
(2:41 min)
Näringminister Annie Lööf vill inte kommenterar Ekots uppgifter. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Konstitutionsutskottet väntas i dag kritisera Centerns partiledare Annie Lööf. Som Ekot tidigare berättat gäller kritiken bland annat att hon lämnade felaktiga uppgifter när hon frågades ut av KU. Men nu kan ekot visa att ytterligare en central del i det hon sa under vårens utfrågning, är felaktig.

Det började med att Näringsdepartementet lät skattebetalarna står för en festnota och en spritnota när Annie Lööf och hennes politiska stab hade sommar- och julfest. När Aftonbladet senare begärde ut fakturorna vidarefakturerades festnotan till Centern.

Innan Aftonbladet publicerat nyheten hade Lööfs stab gett den till Ekot. Flera kritiker har ansett att det var ett sätt att ta loven av Aftonbladets avslöjande.

I Konstitutionsutskottet har Annie Lööf gett bilden av att det var i departementets egen granskning, initierad av henne själv, som de felställda fakturorna först upptäcktes.

Hennes belägg för att det skulle var så är att en tjänsteman någon dag innan Aftonbladet begärde ut handlingarna skrev "ok?" i en transaktionslista.

– Någon dag innan så har man skrivit "ok?" alltså noterat redan då och arbetet satte igång med att vidarefaktura detta, sa Annie Lööf.

Hon upprepade detta i en intervju med Ekot efter utfrågningen.

 – Man hade gjort notering om detta någon dag innan. Och i samband med utlämnandeärendet fattade vi också beslut om vidarefakturering, sa hon.

Men det ska visa sig att det här inte stämmer.

Vi ber Expeditionschefen på Näringsdepartementet ta reda på när noteringen "ok?" är införd. I ett mail svarar han att ”Den aktuella noteringen: ("Avser sommarmiddag med staben. Ok?") gjordes i början av juni 2012.” 

Alltså inte som Annie Lööf sa någon dag innan Aftonbladet begärde ut handlingen utan ett par månader tidigare, långt innan Annie Lööf satte i gång sin internutredning. Felet rättades heller inte till på hela den tiden. Det gjordes först när Aftonbladet begärt ut handlingarna.

Miljöpartisten Peter Eriksson, ordförande i Konstitutionsutskottet, ser allvarligt på de här nya uppgifterna.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Jag har aldrig varit med om tidigare att man kan beslå en minister i en utfrågning i Konstitutionsutskottet med så uppenbara felaktigheter. Och nu är det flera stycken tycks det också, säger han.

Att det visar sig att det finns ytterligare ensak som inte verkar stämma i det hon sa. Kommer det att påverka er när ni justerar ert betänkande nu här under förmiddagen?

– Man kan väl säga att det stärker den bilden som vi har och den bilden som majoriteten i Konstitutionsutskottet planerar att ta ställning för på mötet i dag.

Annie Lööfs presschef meddelar att näringsministern inte vill kommentera de här uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".