Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brott med unga inblandade ska utredas snabbare

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 14.08
"Kan öka möjligheten att klara upp brotten"
(1:37 min)
Tidsfristen ska enligt förslaget alltid inledas när en ung person är misstänkt eller när någon är misstänkt för att ha begått ett brott mot en ung person. Foto: Scanpix

Brott där unga är brottsoffer ska utredas snabbare. Det framkommer i en ny utredning som lämnades över till justitieminister Beatrice Ask i dag.

– En utdragen handläggning kan innebära påfrestning för unga människor, säger rådman Lars Wallinder som har utrett frågan.

– Det kan naturligtvis innebära en påfrestning för alla människor, men man måste ändå se att unga är särskilt exponerade och har svårare än vuxna att hantera den press det kan vara, både att vara utsatt för brott, men även att vara misstänkt för brott. En skyndsam handläggning kan öka möjligheten att klara upp brotten.

Utredaren vill se att man inför krav på tidsfrister i vissa mål i domstol när det gäller unga målsäganden. Tidsfrister kan exempelvis vara hur lång tid ett mål tar från det att en person är misstänkt tills dess att han åtalas.

Förslagen innebär att skyndsamhetsreglerna för unga brottsoffer och unga misstänkta ska vara så lika som möjligt både i domstol och under polisutredningen.

Även när det gäller unga som är misstänkta för brott, föreslår utredaren att tidsfristen ska införas även i lindriga brott. I dag gäller tidsfristen endast för allvarliga brott.

– Minnen tappas snabbare hos unga människor och de kan påverkas och bland annat ta tillbaka uppgifter så att det är viktigt att säkra bevisningen tidigt. En skyndsamhet leder ofta till en bättre personuppklaring, säger Lars Wallinder.

Tidsfristen ska enligt förslaget alltid inledas när en ung person är misstänkt eller när någon är misstänkt för att ha begått ett brott mot en ung person. Till dess att ett åtalsbeslut tas ska det bara få gå tio veckor.

– En samordning av fristerna bör kunna leda till en tydligare utformning och en effektivare reglering, mindre administration. Samtidigt kan en enhetligare reglering leda till uppföljning och statistikinhämtning, att man följer fristerna, bevakar dem.   

– Skyndsamhetskrav och tidsfrist i domstol kan leda till en snabbare handläggning, framför allt med unga målsägare så kan handläggningstiderna minska, säger Lars Wallinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".