Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt med vår korrespondent i Istanbul

Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 11.00

Vår korrespondent Katja Magnusson är på plats i Istanbul och chattade i dag med lyssnarna om demonstrationerna och situationen i Turkiet. Hon svarade på frågor om varför oroligheterna växt sig så stora och hur säkert det är att resa till Istanbul i dagsläget.

Katja Magnussons reportage hittar du här.

Mikael Kulle: Hej och välkomna till Ekots chatt med korrespondent Katja Magnusson, som är på plats i Istanbul i Turkiet där demonstrationer för att rädda en park utmynnat i massprotester över hela landet.

Ställ era frågor om händelserna i Turkiet till Katja här. Vi börjar chatten 14.00, men det går bra att skicka in frågor redan nu.

13:53, 5 June 2013

Mikael Kulle: Nu säger vi välkomna till Katja Magnusson, och drar igång chatten.

13:59, 5 June 2013

barbro jacobsson: är alla generationer ute i demonstrationerna ?

Katja Magnusson: Ja alla generationer deltar, men det är mest unga, som demonstrerar ute på gator och torg. Jag har sett äldre som står utanför sina hus och bankar på kastruller i protest.

14:02, 5 June 2013

Malinki: Hej. Jag och min vän har en resa bokad till Istanbul imorgon. Bör vi boka om eller hur säkert är det att resa dit tycker du? Och hur mycket missar man om man undviker de områdena som är drabbade? Har aldrig varit i Istanbul innan och tycker att det vore syna att missa men vill ju inte riskera något heller....

Katja Magnusson:

UD avråder svenskar från att gå till Taksimtorget och delarna av huvudgatan Istiklal som ligger närmast torget. Men det är lugnt i turistkvarteren och runt Blå Moskén till exempel. Jag kan inte bestämma om ni ska åka eller ej, men det går att se mycket i Istanbul bortom de områden där demonstrationerna pågår.

14:04, 5 June 2013

IN: Har sociala medier spelat något särskild roll kring de här demonstrationerna?

Katja Magnusson: Ja, sociala medier har varit mycket viktiga för att sprida information bland demonstranterna. Premiärminister Tayyip Erdogan har kallat twitter ett hot mot samhället och i morse greps twittrare i staden Izmir.

14:06, 5 June 2013

Feras: Hej! Hur stor del av frustrationen beror på att Erdogans regering med sitt stöd till rebellerna har dragit in Turkiet i en konflikt? För via sociala medier har det spridits information om att turkarna attackerat rebellernas högkvarter och bränt den franska mandatflaggan som rebellerna använder. Vad anser turkarna om det faktum att konflikten alltmer spiller över gränsen och att turkisk polis funnit nervgasen sarin hos rebellerna?

Katja Magnusson: Vissa demonstranter är kritiska till regeringens Syrienpolitik och nämner det som en orsak till att de protesterar. Vissa turkar är kritiska till att konflikten riskerar att spilla över gränsen, särskilt efter bombdåden i Reyhanli, som den turkiska ledningen anklagat den syriska regimen för att ligga bakom.

14:09, 5 June 2013

Magnus: Har protesterna ett folkligt stöd eller är det bara medelklass och minoriteter som protsterar?

Katja Magnusson: Det är svårt att uppskatta hur stort stödet är, Turkiet är ett stort land och många deltar självfallet inte i protesterna. Men det har varit protester i många städer och det finns olika grupper bland demonstranterna, inte bara medelklass.

14:11, 5 June 2013

Bengt i Bandhagen: Hej!Vi planerar en resa till Istanbul om 10 dagar. Vilken risk tror du det är för att protesterna och polisernas motreaktioner kommer eskalera.

Katja Magnusson: Jag vågar inte spekulera om vad som händer härnäst eller om det eskalerar. Men som läget är nu är stora delar av Istanbul inte påverkade av protesterna. Utrikesdepartementet uppmanar alla att följa läget noga via sociala medier och pressen.

14:13, 5 June 2013

Mari Anne: Hur kommer det sig att demonstrationer för en park kan eskalera till något så här stort och spridas över hela landet?

Katja Magnusson: Det som tände gnistan var polisens hårda ingripande mot den fredliga manifestationen i parken. Nu har demonstrationerna samlat många olika grupper som redan tidigare var kritiska till premiärminister Tayyip Erdogans ledarstil och regeringens politik.

14:15, 5 June 2013

Mikael Kulle:

Chatten fortsätter en stund till, så passa på att skicka in fler frågor.

14:15, 5 June 2013

jörgen: Vilka krav ställer demostranterna?

Katja Magnusson: Kraven är väldigt olika. Vissa tycker det är viktigast att rädda träden i Gezi-parken, andra vill att premiärminister Tayyip Erdogan avgår, det finns också grupper som vill se en helt ny politisk inriktning i Turkiet. Idag har en grupp som representerar vissa av demonstranterna på Taksimtorget krävt att flera polischefer avgår och att användandet av tårgas upphör mot demonstranterna. Men listan är lång och det finns inte total enighet bland demonstranterna om kraven.

14:18, 5 June 2013

Mikael: Vad säger den delen av befolkningen som inte är sekulära, kanske bor på landet och som röstar på Erdogan om demonstrationerna? Kan de ha fått en balanserad/rättvis bild av det som hänt via tv och tidningar, om de inte är aktiva i sociala medier och fått info den vägen?

Katja Magnusson: Turkiska medier har kritiserats för att inte ge en rättvis bild av det som händer, medan den vice premiärministern Bulent Arinc kritiserade utländska medier för att ge en felaktig bild. Alla demonstranter är inte sekulära, jag har också träffat religiösa bland dem som protesterar. Jag har inte kunnat resa utanför Istanbul, men jag har träffat AKP-anhängare här som stödjer Erdogan och ogillar demonstrationerna.

14:20, 5 June 2013

Mikael Kulle: Med det tackar vi Katja Magnusson och för alla era frågor och avslutar chatten.

14:24, 5 June 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".