Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Aktiespekulation ska bekosta slutförvaring

Publicerat onsdag 5 juni 2013 kl 16.04
150 miljarder kronor behövs
(2:00 min)
Nu kommer nya förslag om hur hanteringen av atomsoporna ska finansieras. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Finansieringen av Kärnavfallsfonden bör förändras skriver Strålsäkerhetsmyndigheten i en rapport till regeringen. Bland annat ska fonden få placera i aktier.

Kärnavfallsfonden ska bekosta rivningen av kärnkraftverken i framtiden och avfallshanteringen.

Vart tredje år beräknar Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, hur stor avgift kärnkraftsbolagen ska betala till Kärnavfallsfonden. Avgiften beslutas sedan av regeringen. För närvarande är avgiften 2,2 öre per producerad kilowattimme kärnkraftsel.

SSM, som gjort rapporten tillsammans med Riksgälden och Kärnavfallsfonden, beräknar att det kommer att behövas runt 150 miljarder kronor. De ger flera förslag till hur fondens finanser ska stärkas. Som att Kärnavfallfonden bör få placera i aktier för att tjäna mer pengar till avfallshantering.

SSM vill också att kärnavfallsavgiften ska beräknas på att kärnkraftverken ska drivas i 50 år i stället för 40, som man räknat med hittills.

Det finns också förslag om att fonden ska få beräkna räntor på annat sätt än i dag.

– Om vi skulle räkna i dag som vi gjorde när vi lämnade ett avgiftsförslag för två år sedan så skulle avgifterna sannolikt öka. Med de här förslagen som vi nu lägger så ser vi att vi kan hålla en avgiftsnivå ungefär i nivå med dagens nivå. Däremot ser vi att säkerheten som behöver sättas, de sätt ju i dag i huvudsak genom moderbolagsgarantier, kan behöva öka, säger SSM:s avdelningschef Johan Anderberg.

Från MKG, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, säger Johan Swahn, att förslaget har flera risker.

– Det senaste som kom till är ju det här att man förutsätter att reaktorerna ska gå i 50 år. Tidigare var det 40 år. Det är inte att minska statens risk för att behöva stå för kostnader. Dessutom tillåter man nu att man ska få placera fondens pengar i aktier, vilket man antar kommer att ge mer pengar i framtiden. Det är naturligtvis en risk i stället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".