Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler knarkkurirer grips med droger i kroppen

Publicerat torsdag 6 juni 2013 kl 06.00
"Ingen skulle misstänka den här kvinnan"
(2:39 min)
1 av 4
Narkotikakapslarna är ofta ungefär 5 cm långa och hårt inlindade i plast. Foto: Tullverket.
2 av 4
Ett beslag på flytande kokain i plastpåsar. Foto: Tullverket.
3 av 4
Denna man har hela magen full med narkotikakapslar. Foto: Tullverket.
4 av 4
Mikael Lindgren på Tullverket. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Tullen har sett en ökning av antalet personer som kommer till Sverige och som smugglar narkotika genom att svälja den i små kapslar. Smugglarna är både kvinnor och män i olika åldrar och av olika nationaliteter.

Vid en första anblick är det svårt att tro att vissa personer smugglar narkotika, menar Mikael Lindgren, operativ chef på Tullverket.

– Den här kvinnan kom till Arlanda. Hon ser ut som min syster eller min mamma; väldigt alldagligt, ingen skulle misstänka den här kvinnan för kroppssmuggling.

Varför fattade Tullverkets personal misstankar?

– Det var hennes resväg och hennes förklaring till vad hon skulle göra här, säger Mikael Lindgren.

Bara hittills i år har Tullverket avslöjat 17 kroppssmugglare som svalt narkotikan i små kapslar. Tidigare har man avslöjat runt 20 personer årligen.

Smugglarna arbetar med livet som insats: om kapseln spricker i magen kan det leda till döden. De flesta av smugglarna kommer till Sverige med lågprisflyg, berättar Tullverkets Mikael Lindgren.

– Vi har blivit bättre de senare åren på att upptäcka kroppssmugglare och sväljare. Det som är nytt är att vi har upptäckt sväljare som har svalt cannabis. Jag tror vi har tagit mer som smugglar cannabis i år än kokain och heroin. Annars brukar det mest vara kokain som man tar som kroppssmugglare. 

Överläkare Kai Knudsen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är expert på förgiftning. Han berättar vilka konsekvenser det kan få om en kapsel med kokain spricker i magen.

– Först blir det som en kokainförgiftning; ångest, oro. Sedan kan det bli förvirring, men framför allt hjärtklappning och oregelbunden hjärtverksamhet. Är det en stor mängd som läcker ut kan det bli ventrikelflimmer, alltså kammarflimmer där man dör om man inte snabbt får behandling, berättar Kai Knudsen.

Narkotikan är för det mesta hårt inlindad i 5 cm långa plastkapslar och väger runt tio gram styck. Enligt Mikael Lindgren kan smugglaren tjäna mellan 5 000 och 25 000 kronor per kurirresa.

– Många har barn och familjer kvar i sina länder. Innan man fattar ett sådant beslut har man det nog riktigt bedrövligt hemma.

– Jag minns särskilt en 19-årig kvinna som kom till Skavsta och hade svalt närmare ett kilo kokain. Hon var gravid dessutom och hon gjorde det naturligtvis på grund av sin svåra situation. Att utsätta sig själv och sitt barn för den risken, då är man rätt desperat innan man gör det, säger Mikael Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".