Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

OAS-möte med fokus på kamp mot droghandel

Publicerat torsdag 6 juni 2013 kl 03.51
Betraktas som en hälsofråga
(1:42 min)

I dag avslutas den årliga generalförsamlingen för de amerikanska staternas organisation OAS, i staden Antigua i Guatemala. Det stora temat har varit behovet av en ny strategi i kampen mot droger.

Mötet i Antigua visar att det har skett en tydlig förskjutning inom OAS i synen på hur kampen mot droger bör föras.

Från att ha varit en renodlat polisiär fråga, betraktas drogproblematiken nu fram för allt som en hälsofråga.

USA:s utrikesminister John Kerry, som deltog på mötet, medgav att USA inte på långa vägar gjort vad som borde ha gjorts för att minska efterfrågan på droger.

Men även om utrikesministrarna i OAS 34 medlemsländer var eniga i att det krävs ett nytt perspektiv, var det ändå många som var besvikna. Allt tyder på att den så kallade Antiguadeklarationen, som ska antas idag, vare sig rymmer förslag på konkreta aktioner eller ens en plan för hur diskussionen bör fortsätta.

Redan före mötet hade ledande politiker i flera länder sagt att det krävs drastiska åtgärder, som legalisering av åtminstone vissa droger. Det är bara så, menar de, som knarkmaffiornas makt kan undergrävas.

Men den typen av beslut kommer knappast att tas. Antiguamötets uppgift har varit att starta en organiserad debatt på kontinental nivå, inte bara i form av ett allmänt tyckande.

Till grund för diskussionen låg ett omfattande och ambitiöst dokument som arbetats fram av en expertgrupp. Och även om diskussionen framöver främst kommer att föras inom respektive land, finns det nu en ram som ger diskussionerna en gemensam riktning.

Kanske inte riktigt vad de mest radikala hoppats på. Men "kriget mot droger" - den strategi som antogs för 40 år sen - ändras inte över en natt. Antiguadeklarationen är åtminstone ett steg i rätt riktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".