Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Därför är prinsessbröllopet viktigt

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 09.00

Prinsessan Madeleine är nummer fyra i den svenska tronföljden, efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Carl Philip. Därför får hennes giftermål ingen omedelbar betydelse för Sverige eller monarkins framtid. Men på längre sikt, kan det liv hon och maken Christopher O´Neill väljer att leva, vara viktigt för landet.

Vi vet att bröllopsparet har bestämt sig för att fortsätta vara bosatta i New York och att prinsessan Madeleine ska arbeta för World Childhood Foundation och också representera Sverige vid en del tillfällen.

Christoffer O´Neill har, enligt uppgifter från hovet, bett om att få titeln Herr. Han vill inte ansöka om svenskt medborgarskap vilket vore en förutsättning för att erhålla titeln Hertig av Hälsingland och Gästrikland. Det tolkas av många som att han inte har lust att byta liv, utan föredrar att fortsätta att arbeta med sina företag som finansman i New York.

Enligt praxis kan inte personer inom kungahuset arbeta aktivt i företag. Det var skälet till att prins Daniel avgick som vd i sina företag inför giftermålet med kronprinsessan Victoria.

Det är först om prinsessan Madeleine och Christopher O´Neill får barn som deras bostadsort kan komma att bli viktig ur svensk konstitutionell aspekt. I grundlagen Successionsordningen ställs två villkor för att barn ska ingå i den svenska tronföljden. Så här lyder formuleringarna.

"...Konung ska alltid vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, - antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all- successionsrätt utesluten".

Barnen ska alltså ha växt upp i Sverige, för att kunna ärva tronen.

Enligt Högsta domstolens remissyttrande till regeringens lagförslag 1977 "torde inte någon annan rättsföljd kunna komma ifråga än att den utomlands uppfostrade tronarvingen och alla hans efterkommande förlorar sin successionsrätt".

Men ordalydelsen i Successionsordningen kan ändå diskuteras, tolkas och ifrågasättas. Vad betyder egentligen "uppfödd inom riket" ? Ett barn som föds och lever sitt första år som bebis utomlands, men sen bor i Sverige hela som barn- och tonårsperiod, kanske också kan anses uppväxt i Sverige?

Möjligen är det här frågeställningar av teoretisk natur som aldrig kommer att bli aktuella. Hovet har meddelat att bröllopsparet ska bo i New York till vidare, något slutdatum finns inte.

Om någon vill ge gåvor i samband med bröllopet skriver hovet på sin hemsida att brudparet helst ser att de ges till Stiftelsen Min Stora Dag eller World Childhood Foundation.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".