Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Erdogan backar inte om parkombyggnad

Uppdaterat torsdag 6 juni 2013 kl 17.40
Publicerat torsdag 6 juni 2013 kl 13.28
"Nödvändiga ursäkter har redan sagts"
(1:38 min)
1 av 7
2 av 7
Dans på Taksimtorget i Istanbul. Foto: Tomas Thorén/Sveriges Radio
3 av 7
Massdemonstrationerna, som pågått över en vecka, har spridit sig till stora delar av Turkiet. Foto: Tomas Thorén/Sveriges Radio
4 av 7
Premiärminister Tayyip Erdogan. Foto: Sang Tan/Scanpix.
5 av 7
Sociologiprofessorn Nazan Ustundag. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
6 av 7
Zehra Cetiner stödjer Erdogan som premiärminister. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
7 av 7
Kolumnisten Andrew Finkel. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan kommer att gå vidare med den kontroversiella ombyggnaden av en park i Istanbul. Det sa han på väg hem från en resa i Nordafrika.

I Turkiet pågår massprotester mot den styrande AKP-regeringen, protester som utlöstes efter att polisen ingrep mot fredliga demonstanter.

Men premiärministern visade inga tecken på att ge efter:

– Nödvändiga ursäkter har redan sagts, sa Tayyip Erdogan och hänvisade till att hans vice premiärminister bett om ursäkt för det första ingripandet med tårgas och vattenkanoner mot demonstranter som samlats för att rädda träd i Geziparken i Istanbul. Han sa också att inget land kan tillåta illegala demonstrationer.

Polisens hårda behandling av demonstranterna var startpunkten för protester som spridit sig över hela landet.

Senast i natt försökte polisen skingra folkmassor i huvudstaden Ankara och andra städer med att åter använda tårgas. Tusentals har skadats och flera personer dödats i samband med protesterna, enligt turkiska läkarorganisationer.

Medan premiärministern talade föll börsen i Turkiet. I Geziparken i Istanbul där allt började fortsätter demonstranterna att samlas, vissa dansar, andra har haft yogapass. Den turkiska premiärministern håller alltså fast vid planen att bygga en kopia av armébaracker från det osmanska riket i parken. Och om han inte ändrar sig, kommer protesterna att fortsätta, säger en av demonstranterna.

– Beslutet om byggplanerna måste rivas upp helt och hållet, varför är premiärministern så envis i sitt beslut, frågar sig Halip Guney som driver en juvelbutik nära Taksimtorget.

Om han bara bad folket om ursäkt, och ändrade sig, skulle han vinna respekt både i Turkiet och utomlands.

Men premiärministern verkar inte försoningsvillig, han sa att terrorgrupper var inblandade i protesterna och att också utlänningar gripits.

Mycket av ilskan hos demonstranterna riktas mot premiärministerns ledarstil. Sociologiprofessorn Nazan Ustundag, som också är aktiv i det pro-kurdiska partiet BDP, tror att det är den auktoritära ledarstilen som provocerar mest:

– Vi är less på vår auktoritära regering som inte lyssnar utan behandlar oss som barn eller utstötta personer, förklarar hon.

Men vid färjeläget på den asiatiska sidan av Istanbul sitter Zehra Cetiner. Detta område är ett starkt fäste för regeringspartiet och Zehra gillar Tayyip Erdogan:

– Han försöker åtminstone förbättra saker i Turkiet. Han har inte gjort något fel sedan han blev premiärminister. Allmänheten kanske tycker att han utrycker sig lite hårt, men han är en god människa, han tjänar allmänheten. Annars skulle han inte ha fått så många röster, säger Zehra.

Ofta talar turkar inte om regeringen, de hänvisar direkt till premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Hans gamla skolkompisar i arbetarstadsdelen Kasimpasa minns honom som en religiös kille som spelade fotboll, idag är han känd för sin hårda retorik och har många ovänner.

Nu står han inför en akut kris. Innan han lämnade Turkiet kallade han demonstranterna för plundrare och extremister. När han var borta kom presidenten och vice premiärministern med mer försonliga budskap och bad till och med om ursäkt.

Men så sent som i natt användes stora mängder tårgas mot demonstranter i huvudstaden Ankara. Kolumnisten Andrew Finkel, säger att premiärministern hamnat i en fälla:

– Det blir svårt för Erdogan att komma tillbaka med ett hårt budskap och det är första gången i Turkiet som han underminerats av personer i sitt eget parti, förklarar Andrew Finkel.

Tayyip Erdogan brukar inte be om ursäkt och troligen väntar han nu på tillfället att visa sin egen styrka, säger Andrew Finkel.

Upprorsdagar i Turkiet

Massprotesterna i Turkiet började med en fredlig lokal protest i Istanbul den 28 maj. Den riktade sig mot en planerad exploatering av Geziparken nära Taksimtorget. Därefter kom händelserna slag i slag.

31 maj: En demonstration går överstyr när polis använder tårgas för att skingra hundratals deltagare i Istanbul.

1 juni: För andra dagen i rad drabbar kravallpolis och demonstranter samman i Istanbul. Polisen avfyrar mot demonstranter som svarar med att kasta stenar och flaskor.

2 juni: Demonstranter försöker ta sig till premiärminister Recep Tayyip Erdogans kontor i Ankara och Istanbul. Polisen använder tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna.

3 juni: President Abdullah Gül manar till lugn och säger till de protesterande att deras budskap "är mottaget".

4 juni: Sammandrabbningar mellan polis och protesterande under natten i Ankara och Istanbul. Polisen använder tårgas, pepparspray och vattenkanoner.

5 juni: Fackförbund ansluter sig till proteströrelsen mot Erdogan. Krav på att polischefer sparkas i Istanbul, Ankara och andra städer där polisbrutalitet förekommit.

6 juni: Erdogan avslutar sin rundresa i Nordafrika.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".