Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Studie: Bakterie hittad i var tionde svensk fästing

Publicerat torsdag 6 juni 2013 kl 14.30
"Viss risk att man kan få infektionen"
(1:16 min)
Fästingar kan bära på en relativt okänd bakterie. Foto: Erlend Aas/Scanpix

Var tionde fästing bär på en bakterie som tidigare varit relativt okänd i Sverige. Det visar en ny doktorsavhandling från Uppsala universitet. Bakterien, rickettsia helvetica, kan ge hög feber, huvudvärk, muskelvärk och hjärnhinneinflammation.

– När vi har undersökt fästingpopulationen i Sverige har vi sett att smittan finns allmänt förekommande i ungefär var tionde fästing och i och med det finns det ju en viss risk att man kan få infektionen i samband med fästingbett, säger docent Kenneth Nilsson.

Forskarna har studerat hur bakterien sprids i naturen. Förutom via fästingar kan den även spridas med löss och loppor.

Fästingarna kan också färdas med flyttfåglar mellan kontinenterna och det är troligt att flera arter av rickettsia kan komma till Sverige den vägen.

Forskargruppen har också hittat antikroppar mot bakterierna hos bland annat hjortar, älgar och hästar, liksom hos människor. Enligt Kenneth Nilsson bör läkare som har patienter med t ex oförklarlig feber, testa patienten för rickettsia.

– Om man inte hittar någon annan förklaring till symptomen så finns ju möjligheten att ta ett blodprov på patienten och skicka det för diagnostik till laboratoriet i Uppsala.

Rickettsia-bakterierna är en stor familj av olika arter som ger olika symptom när de smittar människor. Den sort som Uppsalaforskarna granskat heter Rickettsia helvetica och kan ge feber och hjärnhinneinflammation.

Forskarna har samlat fästingar från fåglar för att kartlägga hur bakterien sprids. Var tionde fästing var infekterad med Rickettsia helvetica, men man hittade även andra arter i den stora rickettsiafamiljen.

Man har också hittat smittan hos både vilda och tama djur, samt hos människor.

Hos en patient som drabbats av hjärnhinneinflammation hittades bakterien i ryggmärgsvätskan. Enligt Kenneth Nilsson bör läkare som har patienter med t ex oförklarlig feber, testa patienten för rickettsia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".