Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Självkritik från IMF: "Åtstramningar förvärrade"

Publicerat torsdag 6 juni 2013 kl 15.57
Andra måttstockar för Europa
(1:29 min)
Internationella Valutafonden kritiserar räddningspaketet till Grekland. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Nu kommer förnyad hård kritik mot hur eurozonen och de internationella långivarna hanterat krisen inom eurozonen. Det är Internationella Valutafonden, som själv är en av långivarna, som skarpt kritiserar räddningspaketet till Grekland. Åtstramningspolitiken förvärrade i själva verket situationen, skriver IMF.

Det är en riktig råsop som Internationella valutafonden levererar. Långivarna underskattade de ekonomiska effekterna av de åtstramningar som utkrävdes av det krisdrabbade Grekland i utbyte mot ett räddningspaket. Det begicks "uppenbara misslyckanden" - notable failures - konstaterar rapporten.

IMF ger i rapporten också de kritiker rätt att IMF har använt andra måttstockar i fallet Europa, än när det gäller andra länder i världen.

Det handlar främst om att IMF låtit sig övertalas av EU-kommissionen att acceptera beräkningar som fonden själv inte ansett vara hållbara i längden för Grekland.

Åtstramningsåtgärderna drev Grekland djupare ner i krisen än vad som förutsågs, anser rapporten. Till slut fick Grekland en del av sina skulder avskrivna, men den nedskrivningen borde ha kommit mycket tidigare, enligt IMF.

Det har länge ryktats om motsättningar inom den så kallade Trojkan som hanterar eurozonens olika räddningspaket. Alltså IMF, EU-kommissionen och Europeiska Centralbanken, ECB

Och nu finns motsättningarna på Trojkans krismöten beskrivna i svart på vitt. EU-kommissionen tenderade att formulera sin krispolitik genom konsensus. Samtidigt som kommissionen saknade erfarenhet av krishantering, står det i IMF:s rapport. Bryssel hade inte heller förmågan att bidra särskilt mycket till förslagen om strukturreformer som kunde öka tillväxten, skriver IMF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".