Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Afghanska kvinnor oroliga inför soldatreträtt

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 09.56
"De säger att de är skamligt att jag idrottar"
(2:12 min)
1 av 4
Afghanska OS-sprintern Tahmina Kohistani säger att hon fruktar att kvinnors nyvunna friheter hotas om utländska samfundet lämnar landet. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 4
Fatema Akbari driver möbelsnickeriet Gulistan Sasaqat i Kabul för att ge jobb åt fattiga, särskilt kvinnor. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
3 av 4
Shaharzad Akbar var med och grundade Afghanistan 1400, en grupp som försöker ge utrymme för landets unga att påverka samhället. Foto: Nils Horner/SR
4 av 4

I Afghanistan oroar sig många kvinnor för att deras nyvunna friheter ska tas i från dem om konservativa krafter får mer inflytande när utländska soldater ska lämna landet nästa år. Inte minst gäller det rätten för kvinnor att vara aktiva utanför hemmet.

En möbelfabrik i en fattig del av Kabul. Här finns ingen el, så en högljudd generator måste ge kraft åt sågarna. Det ovanliga med den här fabriken är att den drivs av en kvinna.

Fabriksägaren Fatema Akbari säger att hon startade fabriken för att ge jobb åt framför allt desperat fattiga kvinnor. I början har många av dem dåligt självförtroende och är rädda för maskinerna, de får vänja sig försiktigt.

Akbari är ovanlig som kvinnlig företagsledare, men kvinnor har börjat bli mer synliga i afghanska samhället. Hon är en av många afghaner som nu är oroliga för vad som ska hända efter nästa år, när merparten av de utländska soldaterna lämnar landet. Under talibanernas ideologi hade hon aldrig kunnat driva sin fabrik och ha kvinnliga arbetare.

I en annan del av Kabul träffar jag sprintern Tahmina Kohistani. Hon var den enda afghanska kvinnan i landets OS-trupp i London förra året. Hon säger att hon verkligen hoppas att internationella samfundet ska stanna kvar i Afghanistan och hjälpa till så att talibaner inte kan återta makten.

– Afghanistans kvinnor behöver dem, säger Tahmina Kohistani.

När hon tränar möts hon av ständiga trakasserier av unga män, andra idrottsmän, som säger åt henne att det är skamligt att en kvinna idrottar.

– De respekterar inte alls kvinnor. De säger att de är skamligt att jag som kvinna idrottar, säger hon.

Hon är rädd att om talibaner och andra konservativa krafter får makt igen kommer de att bli ännu grymmare mot kvinnor med deras nyvunna friheter än under talibanernas förra regim. 

– Under de senaste åren har afghanska kvinnor gjort många framsteg. Talibanerna är mycket förbittrade och avundsjuka över detta och de kommer att göra ännu hemskare saker mot kvinnor än förra talibanregimen, säger Tahmina Kohistani.

Men alla är inte så pessimistiska. Aktivisten Shaharzad Akbar pekar på att vanliga afghaner nu vill att deras döttrar ska få utbildning. Visserligen finns konservativa krafter, inte bara talibaner, som sprider budskapet att kvinnans plats enbart är i hemmet. Men det finns också en genuin vilja hos många afghaner till förändring.

– Det ger mig hopp för Afghanistan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".