Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ovanligt få strejkdagar i årets avtalsrörelse

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 11.40
"Fungerat jämförelsevis bättre än tidigare år"
(1:49 min)
1 av 3
Smidesarbetaren Kenneth Jensen framför Centralstationen i Stockholm. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
2 av 3
Chefsjurist Kurt Eriksson, Medlingsinstitutet. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.
3 av 3

Årets stora avtalsrörelse har haft ovanligt få strejker hittills. 375 arbetsdagar har gått förlorade vilket är försumbart jämfört med tidigare avtalsrörelser.

Statliga Medlingsinstitutet ser de få strejkdagarna som tecken på en väl fungerande lönebildning. Men Kenneth Jensen från Danmark som utför smidesarbeten utanför Stockholms central tycker att de svenska facken viker ned sig för lätt.

– Jag tycker att de ger sig för lätt. De är tuffare nere i Danmark och accepterar inte så lätt, utan ställer hårt mot hårt, säger Kenneth Jensen.

I Danmark genomfördes en månadslång konflikt bland lärare senast i våras. Men i Sverige är det annorlunda.

45 minuters strejk bland 1 000 anställda i transportbranschen är den mest omfattande konflikten på arbetsmarknaden hittills i år.

Tillsammans med en mindre strejk bland fastighetsskötare kommer Medlingsinstitutet fram till att 375 arbetsdagar gått förlorade räknat till slutet av maj, och det trots att de flesta stora avtal redan är i hamn.

Strejkerna i år är försumbara jämfört med andra lika stora avtalsrörelser, 2007 med 14 000 förlorade arbetsdagar, 2010 med 29 000 och 2012 med 37 000 dagar.

– De andra åren har det alltid varit någon konflikt av en viss omfattning som har lett till betydligt fler förlorade arbetsdagar, säger Kurt Eriksson, chefsjurist på Medlingsinstitutet.

Vad beror det på?

– Det vet inte jag.

Nej, någon förklaring till de uteblivna strejkerna finns inte. Antalet varsel och medlingar har nämligen varit på samma nivå som tidigare, men parterna har kommit överens utan konflikt.

Det här ser Medlingsinstitutet som tecken på en väl fungerande lönebildning.

– Hittills har det fungerat jämförelsevis bättre än tidigare år, det kan man nog säga, säger Kurt Eriksson.

Kenneth Jensen har sin analys klar.

– Det är tuffa tider och folk är rädda för att förlora jobbet också. Jag tror ekonomin är en stor del av att folk inte vågar strejka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".