Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

E-cigaretter med olagligt nikotin vanliga

Uppdaterat lördag 29 juni 2013 kl 18.35
Publicerat lördag 29 juni 2013 kl 15.40
"Så länge andra gör det kommer jag fortsätta"
(1:56 min)
Elektronisk cigarett. Foto: Gerry Broome/Scanpix

Elektroniska cigaretter, eller e-cigaretter, blir alltmer populärt. Detta trots att försäljning av e-cigaretter som innehåller nikotin är olagligt. Läkemedelsverket varnar dessutom för att det finns en risk att förgiftas av nikotinet.

Simon Hawkins gick över till att röka e-cigaretter med nikotin i för drygt tre månader sedan och har därefter slutat med vanliga cigaretter:

– Jag är inte lika trött, jag mår mycket, mycket bättre. Nu kan jag springa till bussen utan att bli andfådd, säger Simon Hawkins.

En e-cigarett är en cigarettformad metallhylsa som drivs av ett laddningsbart batteri. E-cigaretten fylls på med en vätska som kallas e-juice. Vätskan innehåller ingen tobak utan olika lösningsmedel (som bland annat används i rökmaskiner), smakämnen och ofta nikotin.

När man tar ett "bloss" på e-cigaretten - ett fenomen som kallas "att vejpa" – förångas vätskan. Ångan andas sedan in och nikotinet tas då upp av kroppen.

E-cigaretten marknadsförs ofta som ett mer hälsosamt alternativ till vanlig cigarettrökning, och enligt Läkemedelsverket har intresset ökat kraftigt.

I år har man hittills fått in 16 anmälningar om e-cigaretter, att jämföra med 2012 då endast fem anmälningar gjordes.

Försäljningens omfattning är svår att mäta eftersom det är olagligt att sälja och importera e-cigaretter eller påfyllnadsvätskor med nikotin i.

Nikotin klassas nämligen som ett läkemedel i Sverige och får därför inte säljas innan det godkänts eller registrerats av Läkemedelsverket.

Enligt myndigheten kan produkten vara farlig.

– Det som är farligt med nikotininnehållet är att nikotinet används som ett gift, som är farligt för människor. Rökare har ju en högre tolerans, men om man utsätter ett barn för det här är det rentav livsfarligt, säger Martin Burman, utredare på Läkemedelsverket.

Enligt Läkemedelsverket har marknadsföringen av e-cigaretter blivit mer intensiv de senaste åren, både i butiker och i mängder av affärer på nätet.

Alexander, som vi anonymiserar, är en av dem som har startat sin egen internetbutik för e-cigaretter där han, bland annat säljer e-juice med nikotin. Men trots att han genom sin verksamhet bryter mot lagen tänker han inte lägga ner sitt företag än.

– Får jag en varning så stänger jag ner såklart, men så länge jag ser att andra gör det så kommer jag fortsätta med det, säger han.

Även Simon Hawkins tänker fortsätta beställa sitt nikotin från länder som USA, Storbritannien och Grekland – och hittills har inget han beställt beslagtagits av tullen.

– Det är ingen som kollar innehållet, jag kan köpa hur mycket jag vill, jag kan till och med köpa och blanda själv. Så jag kan förstå att det måste regleras, säger Simon Hawkins.

Tullverkets beslag

Enligt Tullverket finns ingen enskild statistik på hur stora beslag man gör av e-cigaretter och e-juice med nikotin. Den är ofta inbakad under alkohol och tobak eller läkemedel. De kan tyvärr inte heller ge någon bild av hur mycket nikotin som förs in i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".