Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kreditbolag lockar privatsparare från bankerna

Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 08.58
"Generell ökad medvetenhet"
(1:57 min)

Allt fler väljer att spara pengar hos små kreditbolag istället för på traditionella bankkonton med låg ränta.

Orsaken kan vara att staten har utökar skyddet för sparpengar. Det säger Roine Vestman, forskare i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

– Jag tror att det i grunden är något positivt, ur ett konsumentperspektiv åtminstone, att sparare söker sig till de kreditbolag där de kan få högst ränta på sitt sparande, säger Roine Vestman, forskare i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Att sätta in sina sparpengar hos mindre kreditbolag, istället för på storbankernas sparkonton, är en växande marknad. 2007 omfattade den här typen av sparande 2 miljarder kronor, men har sedan dess vuxit stadigt och är idag 16 gånger större och uppgår nu till nästan 33 miljarder kronor.

– Man kan hoppas att det beror på någon slags generell ökad medvetenhet om att det finns andra alternativ än storbankers sparprodukter, säger Roine Vestman.

Om utvecklingen skulle fortsätta, menar Roine Vestman att det kan leda till en konkurrenssituation som kunderna kan få nytta av.

– Man kan ju tänka sig att på längre sikt kommer även storbankerna tvingas erbjuda bättre ränta på sina sparkonton, säger han.

Kreditmarknadsbolagen som nu lockar över sparkunder från storbankerna, omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Sedan 2010 sträcker sig den garantin upp till 100 000 euro, alltså 860 000 kronor.

Att staten skyddar hushållens pengar i den här typen av företag, tror forskare Roine Vestman har varit betydande för utvecklingen.

– Jag tror den är väldigt viktig. Det blir ju så att de här kreditmarknadsbolagen får relativt sett en billig finansiering eftersom de omfattas av den statliga insättningsgarantin. De behöver alltså inte erbjuda riktigt så hög sparränta som de annars hade behövt erbjuda för att locka till sig sparare. Om jag tittar på listan över de här kreditmarknadsbolagen, så tror jag att det skulle vara mycket svårare att attrahera sparkunder om inte den statliga insättningsgarantin fanns, säger Roine Vestman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".